Simpele popliedjes om op de piano mee te spelen!

Nu de winter langzaamaan weer aanbreekt, zul je meer avonden (of druilerige weekenden) binnen doorbrengen. Wat dat natuurlijk wel betekent, is dat je meer tijd hebt om piano te spelen! Dit is misschien ook een mooi moment om, na dit misschien al tijden uitgesteld te hebben, de piano weer eens af te stoffen en jezelf klaar te zetten om boel te gaan leren. En hoe gaat dat beter dan met liedjes die je al heel goed kent, Deze liedjes hieronder moeten je goed op weg helpen!

Er is voor elke pianospeler wel een simpel liedje, welke hij/zij neuriet onder de douche, op de fiets of tijdens het afwassen. Deze nummers zijn vaak ideaal om als uitgangspunt te nemen, als je een (paar) uur wil gaan oefenen. Het oefenen met popliedjes in plaats van bijvoorbeeld droge akkoorden, kan voordelig werken. Je hebt het ritme meestal al in je hoofd en op die manier weet je zeker dat je het ritme (bijna) niet kwijt kan raken. Dan is het alleen nog maar een kwestie van meespelen met de melodie in je hoofd!

Met deze liedjes weet je zeker dat je direct aan de piano kan gaan zitten:

Meghan Trainor – All about that bass

Een vrolijke hit, met een vrij simpel verloop van akkoorden. De gebruikte akkoorden zijn A – Bm – E – A. Elk akkoord speel je 2 maten en na 8 maten herhaal je het weer. Met je linkerhand kun je ideaal de baslijn spelen, met je rechterhand de melodie. Oefenen, verbeteren, opnieuw proberen en binnen no-time speel jij een van de vrolijkste hits van de afgelopen jaren vlekkeloos mee!

Sam Smith – Stay With Me

Ik zou deze hit niet in de categorie “vrolijk” zetten, zoals ik dat bij de vorige wel deed, maar het is ook absoluut geen nummer dat daardoor niet aangehaald moet worden. Sam Smith’s (meest?) iconische ballad is een nummer dat door merg en been gaat, vooral wanneer het op de goede (of juist verkeerde) momenten geluisterd wordt. Emotie is een geweldige drijfkracht om een instrument te bespelen, zo ook de piano. Ideaal dus, om af en toe een nummer als deze te spelen! De gebruikte akkoorden zijn Am – F – C. Overigens leent dit nummer zich ideaal om mee te variëren: schroom dus niet om dat te proberen!

Adele – Someone Like You

Nog zo’n geweldige hit, maar misschien al weer iets optimistischer dan die van Sam Smith. Met een stem als die van Adele vergeet je misschien al gauw welke geweldige pianoakkoorden er gespeeld worden, maar dit nummer wordt misschien nog meer gedragen door de piano dan door Adele zelf. De gespeelde akkoorden zijn A – E – F#m – D. Terwijl je deze met je linkerhand speelt, kun je met je rechterhand de melodie uitspelen!

Rihanna, Kanye West and Paul McCartney – FourFiveSeconds

Een vrij verrassende samenwerking, niet zozeer tussen Rihanna en Kanye West, maar door het aanhaken van ex-Beatle Paul McCartney! Maar het leverde een grote hit op, die de hele zomer van 2015 vaak op de radio te horen was. Het refrein is op de piano eenvoudig na te spelen. Je speelt C – F – Am – G, tweemaal. Dit ritme is ook van toepassing op een aantal van de bridges. Voor de rest laten wij het aan jullie creativiteit over. Want dat is het mooie aan muziek: het is altijd het mooist als je het zelf vormt!

Uiteraard zijn er nog veel makkelijke en leuke nummers dan wij hier in één blogpost kunnen behandelen. Weet jij nog een paar nummers die de rest van de community niet mag missen? Schroom dan niet om ze hieronder in de reacties te plaatsen! Wat vinden jullie verder van deze voorstellen? Zoeken jullie makkelijkere/iets geavanceerdere voorbeelden? Ook dat horen wij graag. Kortom: wil je iets kwijt, dan kan dat altijd! We horen graag van jullie!