Eddie Ate Dynamite. Good Bye Eddie. Of je nu dit ezelsbruggetje of een andere gebruikt, iedereen kent de bekende standaard-gitaarstemming: EADGBe. Maar sommige mensen weten meer over Eddie dan wij: hij was namelijk dronken! Juist, Drunk Eddie Ate Dynamite, Good Bye Eddie. DEADGBe. Waar heb ik het over? Een 7-snarige gitaar! Deze instrumenten worden nog niet breed ingezet, maar wanneer je er handig mee bent, kan het een grote toevoeging aan je spel zijn.

Historie van de 7-snarige gitaar

Deze verbreedde gitaar gaat al langer mee dan de meeste mensen denken. Rond 1850 schijnen de eerste muziekwerken specifiek ontworpen voor 7-snarige gitaren opgedoken te zijn, door de hand van Franse componist Napoleon Coste (geen familie-van). Echter werd in de jaren 30 van de 19e eeuw pas echt naam gemaakt met deze gitaar, door de Amerikaanse George Van Eps. Het grootste doel van de zevende snaar was tot dat moment altijd om een extra baslijn te kunnen spelen met dezelfde gitaar.

7-snarige fanaten en hun stemmingen

De 7-snarige gitaar wordt op een aantal verschillende manieren gestemd. Denk hierbij aan een extra lage snaar in A gestemd. Dit werd de afgelopen eeuw vooral in de jazz-muziek populair gemaakt. Daarnaast kwam Ibanez in de jaren 90 met de Ibanez Universe, die met een extra lage B geleverd werd. Deze werd samengesteld met Steve Vai (bekend van Whitesnake). Hierdoor konden akkoorden op een net andere manier gespeeld worden wat veel dynamiek met zich meebracht. Maar waarschijnlijk de meest bekende band en de grootste ambassadeur van de 7-snarige gitaar is de nu-metalband Korn. Voor hun keiharde en vaak lage riffs hebben zij hun Ibanez-gitaren in A gestemd, als A-D-G-C-F-A-d.

Door deze lage stemming kun je, vooral met een lage B, zware (heavy-metal)riffs meespelen met je bassist. Met een zes snarige gitaar speel je in een andere harmonie dan wanneer je op de lage tonen mee kan doen. Het is als een fiets met meer versnellingen – je hoge snaren blijven intact, hetzelfde gestemd en van dezelfde dikte, terwijl je een heel laag bereik aan je gitaar toevoegt.

8, 9 en meer snaren

Maar, net als bij TellSell; er is meer! Bij 7 snaren houdt het niet op. Er zijn ook gitaren met 8, 9 of zelfs 14(+) snaren! De 8-snarige variant wordt vooral bij de hele zware metalbands als Meshuggah en Godflesh en zelfs Emperor gebruikt. In de 9-snarigen vinden we meer metal terug met de soundtrack van de nieuwste Doom-videogame, maar ook blues artiest Big Joe Williams.
De 10-snarige gitaren zijn minder gebruikelijk en heten daarom ook vaak harpgitaren. Dit omdat de laatste paar snaren vaak alleen als harp gebruikt worden.

Genoeg om te ambiëren dus, na je 6-snarige gitaar. Heb jij wel eens nagedacht over het bespelen van een 7+-snarige gitaar, of heb je er zelfs al eentje? Vertel ons wat jij er van vindt in de reacties hieronder! En nu we toch je aandacht hebben… We hebben een speciale aanbieding. Zonder dat we je ergens vast aan verbinden (daar houden wij ook niet van) kun je nu een maandlang voor €1,- gitaarlessen nemen! Mocht het je niet bevallen, kun je je afmelden met een simpel mailtje. Even goede vrienden. Zo kun je bijna voor nop een maand gitaarlessen proberen. Bevalt het, ben je maar €9,95 per maand kwijt. Denk er maar eens over na. Wil je elke week onze gitaarblogs lezen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief en ontvang elke zondag twee gitaarblogs in je mailbox!