Stembereik vergroten, hoe doe je dat?

Veel zangers en zangeressen willen graag hun stembereik vergroten, maar weten niet hoe. Het stembereik (hoe hoog en hoe laag je kunt zingen) is niet voor iedereen gelijk.

De ene zanger wordt geboren met een enorm stembereik, terwijl de ander het moet doen met 1,5e octaaf. Lees hier een paar tips hoe je je stembereik kunt uitbreiden. 

Ga niet forceren in je spreekstem

Veel zangers en zangeressen schakelen niet, of te laat over naar de kopstem. Het stembereik van de spreekstem is erg beperkt, waardoor er een geknepen geluid ontstaat wanneer je ze toch in de spreekstem probeert.

Probeer aan te voelen wanneer je de schakeling van spreekstem naar kopstem moet maken. Onthoud daarbij een belangrijke regel: Zingen hoort ontspannen en goed te voelen.

Doe heel, heel veel oefeningen

Je stem hoort getraind te worden, dit komt je stembereik ten goede. Je stembereik wordt vergroot wanneer je elke dag je hoogste en je laagste toon even aanraakt. Zie dit als het stretchen van je spieren. Hoe meer getraind je spieren zijn, hoe groter je stembereik zal worden.

Een oefening voor het vergroten van je stembereik is zingen op een ‘brrrr’ klank. (Denk daarbij aan een paard, je rolt je lippen terwijl je een klank zingt.)
Je kunt beginnen met toonladders, en proberen telkens een stukje hoger te gaan. Je zult merken dat je stembereik na een aantal dagen of weken zal vergroten. Bij deze stembereik -oefening hoef je niet hard te zingen.

De wereldberoemde jazz zangeres Billie Holiday had een klein stembereik van iets meer dan een octaaf.

De wereldberoemde jazz zangeres Billie Holiday had een klein stembereik van iets meer dan een octaaf.

Oefen eerst zachtjes

Veel mensen hebben de neiging om harder te gaan zingen wanneer ze hoger zingen. Als je je stembereik wilt trainen is dat niet de juiste manier. Het is belangrijk om ten alle tijde relaxed te blijven, vooral in het hoofd, -en keelgebied.

Wanneer je te hard zingt, is de kans groter dat je gaat forceren. Probeer het eerst zachtjes, en je zult zien dat je stembereik beetje bij beetje zal gaan groeien.