De opnamestudio! Menig popdrummer komt ermee in aanraking, groot en klein. Dat moment dat het gezamenlijk besluit wordt genomen om die ene EP op te nemen die uw band groot gaat maken! Of misschien wordt u wel gebeld door die ene producer die de vetste tracks de markt in slingert? Of die ene artiest? Hoe dan ook, u mag aan de slag! Maar wat is als drummer nu eigenlijk belangrijk om in in de gaten te houden te houden? En waarom?

Naar mijn mening draait het binnen de muziek allemaal om betrouwbaarheid. Daarom is het zo belangrijk om uw partijen op orde te hebben. Dit geldt voor elk instrument. Zie het zo: Een professionele studio kost al gauw honderden euro’s per dag(deel). Wilt u een goede engineer en een goede producer, dan bent u al gauw meer kwijt. Dit betekend dat elke seconde geld kost! Als u niet voorbereid bent dan kost u meer geld dan nodig. (Natuurlijk wordt u ook ingehuurd voor uw spel overigens, helemaal mee eens! Maar ook dan zijn er altijd anderen.)

studiowerk

Vertrouwen hebben

Meestal bent u als drummer degene die als eerste alles inspeelt (mits alles apart wordt opgenomen). Dit betekend dat u er rekening mee moet houden dat u niet kunt leunen op het nummer of op andere instrumenten. U moet de intentie er dan dus als het ware “bij denken”. Mijn tip, zing het nummer in uw hoofd mee! Zorg dat u zeker bent van de zaak!

Sound: Luister naar de producer, en vertrouw deze! Mits deze aan de orde is natuurlijk. Deze beste man of dame is de enige van iedereen die overzicht heeft m.b.t. hoe alles moet klinken en waarom (daar huurt u of uw opdrachtgever deze voor in namelijk). Een mooi totaal en een goed verhaal is goed voor uw plaat. Trust me. Natuurlijk denkt u zelf ook na en mee. Dat is altijd goed, maar maak er geen anderhalf uur durende discussie van, dan kunt u het net zo goed allebei opnemen. Mijn ervaring is dat soms dingen kaal op drums een vraagteken kunnen oproepen, maar later in de mix geweldig kunnen klinken!

Bottom line, bereid u voor. Dan wordt u namelijk vaker gevraagd.

P.S. Neem meteen bij dit onderwerp de hoofdstukken m.b.t. de click even door. Hier heeft u profijt van!

Bekijk ook onze andere artikelen over leren drummen op Muziekschool.nl.