Technieken voor de pentatonische toonladder

In mijn vorige blog heb ik een aantal technieken behandeld waarmee het spelen van de pentatonische toonladder een stuk leuker wordt. We hebben bends en hammer-ons & pull-offs behandeld. Omdat deze twee technieken best belangrijk zijn heb ik hieronder twee nieuwe lickjes, zodat je deze technieken kunt blijven gebruiken.

afbeelding2afbeelding1

Mocht je niet meer weten wat al deze symbolen betekenen, kun je dit in mijn vorige blogs nalezen! (zie kopje blogs).

Deze keer ga ik het hebben over een combinatie van de technieken bends en pull-offs, en over hoe je kan spelen met ritme met het improviseren.

Bend & Pull-off

De combinatie van deze twee technieken is vrij lastig, dus probeer dit goed te oefenen! De bedoeling is als volgende: Bend eerst de snaar naar de volgende toon van de toonladder, voor het gemak nemen we weer even het zevende vakje van de g snaar, de D, deze bend je dus totdat je dezelfde toon krijgt als dat je het negende vakje, de E, zou aanslaan.

Daarna laat je de snaar gelijk weer zakken totdat je de toon van het zevende vakje weer hoort, en vervolgens maak je vanaf daar een pull-off naar het vijfde vakje, de C. Als je de pull-off nog niet onder de knie hebt of niet begrijpt, moet je even mijn vorige blog lezen!

Deze techniek ziet er als volgt uit in tablatuur:

afbeelding3

Het anders gebruiken van ritme

Que ritme heb je heel veel dingen waar je mee kan spelen om het interessanter te maken, ik zal het nog niet te moeilijk maken en alleen even de makkelijkste uitleggen, dit is de triool. Deze ziet er als volgt uit:afbeelding4

Bij een triool worden er drie noten van gelijke lengte gespeeld, die samen de duur hebben van twee achtste noten. Als je nog een beginner bent kan dit best verwarrend zijn. De beste manier om dit te oefenen is om met een metronoom mee te spelen.

Probeer eerst achtste noten mee te spelen, dat wil dus zeggen per tikje van de metronoom twee noten. En probeer vervolgens om per tikje van de metronoom drie noten die even lang duren te spelen, nu ben je triolen aan het spelen!

Het is belangrijk dat je met de metronoom langzaam begint, en probeer het daarna de snelheid steeds wat meer op te bouwen, zodat je dit goed onder de knie krijgt! Het nummer Laidto Rest van Lamb of God is een goed voorbeeld om het concept van triolen te begrijpen, dit nummer bestaat bijna alleen maar uit triolen.

Zelf oefenen!

Ik zal deze blog weer afsluiten met een paar lickjes met daarin de onderwerpen die we hierboven hebben behandeld, zodat je deze goed kunt oefenen.

De eerste voor de bend samen met de pull-off:

afbeelding5

En voor de triolen:

afbeelding6

In principe is dit gewoon de pentatonische toonladder aflopen in groepjes van drie, maar het is wel een leuke lick om te gebruiken!

Veel succes met het oefenen, en als je vragen hebt, stel ze gerust hieronder!