Tips tegen snaarbreuk: zo bestrijd je gebroken snaren!

Nelly Furtado zong ooit “All Good Things Come To An End​Of dit gebaseerd is op haar liefde voor gitaarsnaren is nog niet bekend, maar het staat vast dat gitaarsnaren een beperkte levensduur hebben. Veel gitaristen leren ermee omgaan dat ze hun snaren regelmatig moeten vervangen. En toch zijn er gitaristen die al het geluk van de wereld schijnen te hebben en zeer zelden tot (bijna) nooit een snaar breken. Maar is dat wel geluk, of weten deze gitaristen gewoon precies hoe ze met hun snaren om moeten gaan? Wij verklappen hier in ieder geval onze 5 tips tegen snaarbreuk, zodat jij een stap dichterbij een snaarbreuk-vrij leven komt!

1: Let op je stemmechaniek

Het kan gevaarlijk zijn om je snaren op de verkeerde manier rond je stemknoppen te draaien. Ideaal is om ongeveer driekwart slag om de stemknop te draaien, in plaats van strak afgesneden in de stemknop. Hierdoor heeft de snaar wat meer speling, mocht er te veel druk op komen.

2: Reinig je snaren!

​Dit is een zeer betuttelend advies, maar zeker niet eentje die wij zo mogen vergeten. Misschien wel de simpelst uit te voeren, van al onze tips tegen snaarbreuk. Je snaren worden heel vies, wanneer je er regelmatig op speelt. Er zit van nature vet op onze huid en zeker op je vingers bouwt zich daar viezigheid in op. Smeer je dit dan over ruwe gitaarsnaren, kun je er van uit gaan dat de snaren ook vies worden. Een schone snaar: stinkt niet, roest minder snel en klinkt ook nog beter!

3: Weet welk plectrum je gebruikt

​Ook je keuze in plectrums kan veel invloed hebben op de levensduur van je snaren. Ten eerste: een plectrum in slechte staat beschadigt je snaren bij elke aangeslagen noot. Zorg er dus voor dat ook je plectrums onderhouden/vervangen worden! Vooral wanneer je merkt dat je plectrum een scherp randje krijgt, is het tijd om hem te vervangen. Goed excuus om hem na je optreden in het publiek te gooien!

4: Rek je snaren op

​Wanneer je je snaren voor de eerste keer installeert, is het common practice om ze eerst goed op te rekken om daarmee een beetje flexibiliteit in de snaren te krijgen. Dit helpt met het in stand houden van goede stemming, maar het kan de snaren ook net iets meer levensduur geven. Denk aan het stretchen van je spieren voor het sporten.

5: Kies voor goede snaren

De laatste van onze tips tegen snaarbreuk: een degelijke set snaren kan een wereld van verschil maken voor de actieve gitarist. Het is dan ook hoofdzaak om te investeren in goede snaren. Er zijn snaren te vinden die praktisch onbreekbaar claimen te zijn en er zijn producenten die voor een paar maanden garantie geven op hun snaren. Denk hierover na, wanneer je de volgende keer naar snaren zoekt!

Heb je wat aan deze tips tegen snaarbreuk gehad? Of heb je zelf nog aanvullingen? Laat het ons weten in de reacties! Wij schrijven elke week van dit soort leuke gitaarblogs. Wil je deze elke zondag in je mailbox ontvangen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief. Wij geven ook tips over hoe je je gitaarspel nog kan verbeteren. Voor €1,- ben je al een maand voorzien van tips en hints over je gitaar. Daarna kan je probleemloos opzeggen, of voor slechts €9,95 door met onze uitgebreide gitaarlessen!