Trainen zonder fouten: zo leer je in één keer goed gitaarspelen!

Om een goede gitarist te worden is er maar één advies wat iedereen beaamt: veel oefenen. Maar veel oefenen werpt alleen zijn vruchten af als je ook echt de goede dingen oefent. “Maar veel gitaarspelen helpt dus niet?” ​Nee, niet als je jezelf niet leert om te trainen zonder fouten! ​Om echt vlekkeloos te leren spelen, moet je tijdens het oefenen geen verkeerde grepen en gewoontes aanleren want die gewoontes krijg je later nooit meer uit je systeem! Wij geven je in deze blog tips om te leren trainen ​zonder fouten, zodat je geen seconde verspilt!

Als je naar de beste gitaristen kijkt is er één ding dat snel opvalt: hoe moeiteloos zij de zwaarste (power)akkoorden spelen. Of, het ziet er in ieder geval moeiteloos uit. Of het nu echt moeiteloos is of niet zullen we waarschijnlijk nooit weten, maar we kunnen wel proberen te achterhalen hoe zij het er zo moeiteloos uit laten zien. Mijn gok? Grote gitaristen hebben zich vanaf dag 1 met één ding bezig gehouden: dat zij zichzelf alles perfect aanleren. Geen verkeerde grepen, staand en zittend oefenen en genoeg pauze nemen. Hoe zorg jij er voor dat jij niet in deze valkuilen trapt? Lees het hieronder!

1: Vermijd de ​Death Grip

Death Grip? Dat klinkt wel vrij serieus. Geen zorgen; er zullen waarschijnlijk geen doden vallen als je deze techniek gebruikt. Maar je loopt wel het risico dat je veel te veel druk zet op je gitaarhals. Wat is de Death Grip dan? De Death Grip is wanneer je de druk die je op de snaren zet (met je linkerhand), probeert te compenseren met je linkerduim. Dit doe je dan bijvoorbeeld door je duim om de hals heen te haken en tegendruk te geven. Het nadeel hiervan is dat je nu in een positie zit waardoor je bijna alleen maar met je vingerafdruk op de snaren kan duwen, in plaats van met je vingertoppen, wat je eigenlijk wil bereiken. Onthoud dus: duim achterop de hals en met je vingertoppen spelen!

2: Oefen zittend én staand!

​Iedereen leert in het begin om vooral zittend, rustig aan te oefenen. En daar is zeker niks mis mee. Maar om een bepaalde riff of een bepaalde greep goed uit te kunnen voeren, moet je hem ook staand en zelfs lopend kunnen uitvoeren. Zorg voor een goede band om je nek, pas hem aan naar de juiste hoogte (je moet tip 1 kunnen uitvoeren als hij op de goede hoogte hangt) en speel hetzelfde stuk nog eens. In plaats van dat je over je gitaar hangt (dat is trainen met fouten en wij willen trainen zonder ​fouten!) sta je er nu als het ware achter en heb je een hele andere uitgangspositie. Je zult zien dat dit heel anders werken is!

3: Probeer jezelf terug te luisteren na een dag rust

​Nadat je jezelf opgenomen hebt (staand, zittend of dansend), kun je proberen jezelf ​pas na een dag rust ​terug te luisteren. Waarom pas na een dag rust? Op dat moment zit je in een hele andere state of mind en luister je als het ware als buitenstaander naar je eigen werk. Om ideaal te kunnen trainen zonder fouten, moet je ook kunnen luisteren zonder fouten. Hiervoor heb je een frisse blik nodig en door een dag naar muziek te luisteren en de dag erna pas weer aan je eigen spel te denken, kun je veel kritischer naar jezelf luisteren!

Heb jij wat aan deze tips gehad? Denk jij nu echt te kunnen trainen zonder fouten te maken? Laat het ons weten! Wij schrijven elke week van dit soort leuke gitaarblogs. Wil je deze elke zondag in je mailbox ontvangen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief. Wij geven ook tips over hoe je je gitaarspel nog kan verbeteren. Voor €1,- ben je al een maand voorzien van tips en hints over je gitaar. Daarna kan je probleemloos opzeggen, of voor slechts €9,95 door met onze uitgebreide gitaarlessen!