Veel mensen vinden het (naar mijn mening terecht) zeer belangrijk dat een kind vroeg begint met muziek. Sterker nog, het is bewezen dat dit goed is voor de ontwikkeling van de hersenen (waar we het vast nog een keer over mogen hebben!). Maar wat is nu eigenlijk belangrijk om op te letten als je kind een instrument leert bespelen? Waar moet een docent aan voldoen om bekwaam te zijn als docent?

Docenten verschillen vaak van methode, benadering en mening, en het kan moeilijk zijn om een docent te vinden die bij het kind past. Hier een voorbeeld van een van de meest voorkomende dilemma’s die naar mijn mening muziekleraren naar hun hoofd geslingerd krijgen, een bizar misverstand waarvan we nog steeds niet helemaal weten of deze terecht is!

drum

Noten lezen

Inderdaad, u raad het goed, noten lezen! Hoe belangrijk is dit voor uw kind? Persoonlijk ben ik een voorstander van het uitstellen van noten lezen totdat uw kind de basis onder de knie heeft. Ik vind ik het belangrijker dat uw kind alvast het een en ander van Otis Redding of misschien zelfs James Brown kan spelen, want die nummers meespelen met de plaat, dat is pas écht leuk!

Laat staan als we samen gaan creëren, schrijven, of een keertje iets opnemen! Allemaal kleine momenten en bezigheden die elke les weer leuk kunnen maken en ons moed geeft om door de saaie rudiments heen te bijten. Daarnaast bereid het een kind voor om muziek naar een hoger niveau te tillen met bandjes, optredens en hun eerste hit! Maar onthoud, plezier is alles, motivatiebron nr.1!

Aan de andere kant krijg ik als ik kinderen lesgeef vaak van de ouders de grote vraag: “maar kan hij/zij al noten lezen, want daar begint het toch bij?”. Nee mevrouw, ik denk van niet. Ik leg het bovenstaande verhaal uit, maar kan niet bewijzen dat noten lezen niet belangrijk zou zijn. Dat wil ik eigenlijk ook niet, want noten zijn helemaal niet slecht.

Sterker nog, ik gebruik deze puntjes op papier dagelijks om te communiceren. Het verschil is alleen dat het een vorm van lezen en schrijven is wat een lang proces is en naar mijn mening het beste geleerd wordt als degene er echt interesse in heeft of als het  noodzakelijk wordt voor een carrière.

Let’s face it, dat is bij uw kind (nog) niet het geval. Het is een manier van communiceren tussen professionele muzikanten wat jaren training vergt om écht tot in den treuren te beheersen. Het is dus niet erg dat uw kind geen noten kan lezen!

drum2

 

Hoe dan ook, noten lezen is een ding, zo belangrijk als wij het zelf maken. Een voorbeeld om een benadering van een leraar te doorgronden. De échte boodschap die ik u meegeef is dat het voor 80% aan de docent gaat liggen of uw kind plezier heeft in welk instrument uw kind ook mag kiezen. Het is een zoektocht. Klikt het niet, ga naar een ander. Klikt het wel, blijf! Wordt gemotiveerd en geniet van het proces. Succes!

P.S. Ik vind de stelling “is leren noten lezen goed voor de muzikale ontwikkeling van uw kind?” een bijzonder lastige stelling. Er valt veel voor en tegen te zeggen en ik ben vooral erg benieuwd naar uw mening! Momenteel ervaar ik het persoonlijk als een rem op de creativiteit van een kind en demotiveert het naar mijn mening. Ik merk dat het “strakke regime” van de noot het nog wel eens onmogelijk maakt om met een bepaalde feel te spelen, gewoon omdat deze als het ware “vermoord is” door het feit dat een kind leert kijken naar muziek, en er niet meer naar luistert.

Meningen graag! Thanks.