Het verschil tussen ritme- en basgitaar

Je bent onderweg met het zoeken naar een gitaar en komt een heleboel verschillende soorten tegen. Western, spaans, bas, elektrisch... Wat zijn de precieze verschillen tussen deze soorten gitaren, welke zijn het meest voor jou geschikt en waar moet je op letten als je voor de één of de andere kiest? Muziekschool.nl neemt het grootste verschil tussen gitaren door: de "normale" gitaar en de basgitaar. Wat is het verschil tussen een ritme- en basgitaar en welke past bij jouw (beoogde) stijl? Je leest het hier!

​De "normale", lead- of ritmegitaar

​In de meeste gevallen wordt hier over de ritmegitaar gesproken, omdat voor de meeste (hobby)gitaristen het ritmespel de belangrijkste is om te beheersen. In dit geval wordt dus de reguliere gitaar bedoeld, of deze nu klassiek, western, Spaans of elektrisch is. Deze gitaar heeft zes snaren, is doorgaans gestemd in EADGBE en vormt de basis voor veel, heel veel gitaarlessen en -opleidingen.

De basgitaar

De basgitaar heeft maar vier snaren, maar deze zijn ook anders gestemd. Alhoewel - ze zijn ook gestemd in EADG, maar dan één hele octaaf lager dan bij de zes-snarige gitaar. Daarnaast is het een groter en iets zwaarder instrument. In zekere zin zijn het zeer gelijke instrumenten, veel akkoorden, technieken en grepen kunnen één op één overgenomen worden op de basgitaar (of andersom, op de ritmegitaar).

De keuze

Zelfde principe, twee snaren minder en octaaf lager dus, in het geval van de basgitaar. Er zitten bijna meer overeenkomsten dan verschillen tussen, dus waar ga je dan voor kiezen? Belangrijk is om te weten dat de rollen van een bassist en ritmegitarist in de band compleet anders zijn. Als bassist zie je jezelf vaak gedoemd tot een achtergrondrol in de band. Dat kan, maar het verschil tussen een gemiddelde en een goede bassist is dat een goede bassist weet welke (belangrijke!) rol hij speelt in het "dragen" van de band. Letterlijk, door middel van het ritme en figuurlijk, door middel van het zijn van een betrouwbare factor in de band. Bass-solo's uitgesloten zullen bassisten je niet snel opvallen, tot ze er een keer niet zijn! Dan klopt het plaatje van de hele band niet meer en de muziek zeker niet! ​De ritme- en leadgitaristen hebben een veel vrijere en gevarieerdere rol in de band. Dit betekent dat er meer ruimte is om van het script af te wijken en voor een solo te gaan, maar begrijp wel dat de gitaristen ook een belangrijke rol spelen in het ritme van de band. De kans is alleen een stuk minder klein dat de hele compositie in elkaar valt als er een noot gemist wordt. Heb jij een keuze kunnen maken? Wil jij de ruggengraat of het gezicht van de band worden? Laat het ons weten! Wij schrijven elke week van dit soort leuke gitaarblogs. Wil je deze elke zondag in je mailbox ontvangen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief. Wij geven ook tips over hoe je je gitaarspel nog kan verbeteren. Voor €1,- ben je al een maand voorzien van tips en hints over je gitaar. Daarna kan je probleemloos opzeggen, of voor slechts €9,95 door met onze uitgebreide gitaarlessen!