Nummers als “Eruption” van Van Halen, “Cocaine” van Eric Clapton, “November Rain” van Guns ‘n’ Roses. al deze nummers hebben, behalve een plek in de Top 2000 en in een heleboel harten, nog een overeenkomst: ze staan bekend om de vloeiende, sappige solo-riffs die er in voorkomen. Het spelen van gave solo’s spreekt misschien nog het meest tot de verbeelding van alle vaardigheden die je op de gitaar kan leren. Er zit meer emotie in solo’s dan in veel andere componenten van het gitaarspel en daarom is het iets wat veel gitaristen snel willen leren. Maar het is helaas niet zo makkelijk als het lijkt. Hoe zorg je er voor dat jou dit lukt, wat doe je verkeerd en vooral: hoe doe je het goed? In dit artikel delen wij een paar van de belangrijkste tips om goed solo’s te spelen!

Het kan lastig zijn om, vooral als je net begint, de akkoorden in de vingers te krijgen. Letterlijk en figuurlijk. Vaak gaat het namelijk om het creëren van een automatisme en een bepaalde greep. Wanneer dat zo ver is, zul je merken dat alle akkoorden die iemand je voorschotelt, kinderspel zullen zijn. En wanneer het zo ver is, merk je vast en zeker dat je met veel meer plezier gaat spelen!

​Drie tips om betere en meer vloeiende solo’s te spelen op de gitaar!

Tip 1: Werk vanuit “licks” 

Met een “lick” bedoelen we dan een reeks noten die samen “gelikt” klinken. Een voorbeeld:

Een solo werkt vaak met een aantal van deze licks. Nou zal bovenstaande lick niet direct heel veel emotie opwekken, maar we kunnen het wel als begin nemen. Wanneer je deze (of een soortgelijke) lick als uitgangspunt neemt, gaan we door naar de volgende stap.

Tip 2: Koppel twee licks aan elkaar!

Met het spelen van meerdere licks achter elkaar ga je ook geen harten veroveren. Als je goed luistert naar de beste nummers (zoals die hierboven) zul je met deze kennis herkennen dat er vaak een ritme in zit, een lick dus, die 1, 2 of misschien 3 keer herhaald wordt alvorens er naar een volgende lick overgeschakeld wordt. Wanneer je voor jezelf een aantal licks opgesteld hebt, kun je doorgaan en proberen om overlappende noten te vinden, die je aan elkaar kan koppelen. Voorbeeld: als één lick richting het einde een noot speelt die aan het begin van de volgende lick ook voorkomt, gebruik die noot dan om verder te gaan op de tweede lick en laat alle noten tussen de overeenkomende noot weg!

Tip 3: Gebruik je eigen creativiteit om er een succes van te maken

Net als alle aspecten van muziek maken, is ook het vloeiend spelen van licks een kans om je creativiteit op kwijt te kunnen. Probeer hier dus vooral ook mee te spelen. Maak licks langer, korter, zet er twee achter elkaar, of vijf. Kopieer ze, bedenk ze zelf, of allebei door elkaar. Kortom: have fun!

​Zo zie je maar weer, alles valt te leren! Wanneer je hierna nog moeite hebt met het vloeiend spelen van licks, kun je ons altijd om hulp vragen of een van onze lessen bekijken. Tot dan – neem onze tips in acht en blijf vooral oefenen!