Waar moet je op letten bij een tweedehands piano?

Voor het aanschaffen van een tweedehands piano moet op een heleboel zaken goed gelet worden. Denk aan het uiterlijk, het geluid en last but not least: het vervoer van de piano! Is een oude piano nou meer of minder waard dan een nieuwe en is een piano opnieuw in te spelen of is het een hopeloos geval? Wij beantwoorden de belangrijkste vragen voor jouw tweedehands piano-aankoop in dit blog, dus lees snel verder en maak aantekeningen! (pro-tip: je kan deze pagina ook printen ūüėČ

Klank

De belangrijkste factor bij aanschaf van een piano is natuurlijk het geluid dat er uit komt. Dit is echter geen exacte wetenschap. Waar het uiteraard zo is dat een tweedehands piano gewoon slecht kan klinken, moet niet vergeten worden dat de ‚Äúgoede‚ÄĚ klanken onderhevig aan persoonlijke voorkeur zijn. Ga eens achter de piano zitten en neem de tijd om een voor jou bekend stuk te spelen. Klinkt het zoals je dat wil, of misschien beter? Dan kun je dit aspect afvinken. Bevalt het niet helemaal? Dan kun je hem altijd naderhand laten stemmen. Maar hou rekening met de extra kosten die dit met zich meebrengt.

Uiterlijk

Controleer de kast en klavier op schade of viezigheid. Vooral het klavier wordt veel met (vieze?) vingers aangeraakt, dus controleer deze extra goed op vet en viezigheid. Dit kan de bespeelbaarheid ten slechte komen. Kleine uiterlijke schade kan makkelijk gerepareerd worden, lees daar hier meer over. Maar de schade moet niet uit de hand lopen.

Leeftijd

Het vaststellen van de leeftijd van de piano is helaas geen kwestie van ringen tellen. Maar de makkelijkste manier is om het serienummer van de piano door een pianostemmer of online te controleren.

Verkooptrucjes en de echte betekenis

Net als bij elke tweedehands verkoop, zijn er ook bij tweedehands piano’s standaard verkoopzinnen die het goed doen. Nou betekent het feit dat hij van een oud vrouwtje is geweest niet per sé of hij in goede of slechte staat is, maar dit zijn drie voorbeelden van zinnen die je te horen krijgt en wat dat betekent voor het instrument:

Het instrument is altijd netjes gestemd, regelmatig gecontroleerd en goed onderhouden

Dit is op zich altijd fijn om te horen. Elke piano moet goed onderhouden worden, dus wanneer dit altijd trouw gebeurd is, haalt dat veel zorg weg. Maar er is een catch: ook een technisch slechte piano kan je zo stemmen dat hij goed klinkt. Helaas zegt een goede en regelmatige stemming dus niets over de kwaliteit van het binnenwerk. De piano klinkt nu misschien goed, maar er kan zich een probleem in de mechaniek verschuilen wat je door deze misleidende zin over het hoofd ziet.

De piano is nog prima in staat om als studiepiano gebruikt te worden

Hoewel het klopt dat je het op een oude fiets moet leren, is het vaak veel lastiger om piano te leren spelen op een oudere piano die in mindere staat is. Het versnelt je leerproces juist als je een goede piano hebt, die als het waren met je meewerkt, in plaats van je tegenwerkt.

De tweedehands piano moet gewoon weer ingespeeld worden, verder is hij prima

Dit is een makkelijke zin om te roepen wanneer de tweedehands piano in slechtere staat is. Het gebeurt ZEER zelden dat de piano echt ingespeeld moet worden, het komt vaker voor dat de piano zwaar speelt en in slechte vorm is. Ook hier komen geheid reparatiekosten bij. De keuze is aan jou om van de hele koop af te zien, of om de reparatiekosten in het plaatje mee te rekenen.

Deze piano is een echte klassieker en daardoor meer waard

Dit valt eigenlijk wel mee. Het is wel zo dat er een historie en dus emotionele waarde kleeft aan een oude piano, maar zelfs na een dure revisie (waar je in de meeste gevallen wel rekening mee moet houden) klinkt hij vaak niet zo goed als een moderne piano.

Vervoer

Niet geheel overbodig: de piano moet op een gegeven moment ook nog richting jouw huis/studio. Verhuisbedrijven bieden dit vaak aan. Dan ben je nog verzekerd ook en ben je vanaf ‚ā¨150,- kwijt. Let er wel op dat dit en vanaf-prijs is, voor elke (hoogte)meter spelen wordt er extra gerekend!

Welke keuze je ook maakt: zorg er vooral voor¬†dat je weer kan spelen. Naast een mooi meubel is een piano natuurlijk hoofdzakelijk een instrument. Voor meer idee√ęn en leuke blogs over pianospelen, kun je je¬†abonneren op onze pianonieuwsbrief. Hiermee krijg je gratis elke zondag twee pianoblogs in je mailbox waardoor je je vrije dag heerlijk ontspannen doorkomt! Leuke bijkomstigheid: je krijgt dan meteen 10 gratis proefles pianospelen erbij. Bevallen¬†de proeflessen? Dan kun je de¬†eerste maand voor slechts ‚ā¨1,-¬†onze pianolessen uitproberen. Dit kun je kosteloos opzeggen met een mailtje, of doorzetten voor slechts ‚ā¨9,95 per maand!¬†