Waarom heb ik een trilling in mijn stem?

Er werd mij onlangs de vraag gesteld waarom de stem een trilling heeft tijdens het zingen. En het is geen gewenste trilling, geen mooie trilling. Het is een trilling die alleen optreed tijdens het zingen. Het liefst wil je natuurlijk van die irritante trilling af. Hier heb ik een tip voor!

Trilling en vibrato

Nu zal ik als eerste het verschil duidelijk maken tussen de ongewenste trilling en vibrato, wat in principe juist een hele mooie trilling van de stem is. Vibrato hoor je over het algemeen heel vaak aan het einde van een lange noot of zin. Het is in principe ’het mooi uitzingen van een noot’.

In de opera muziek hoor je de vibrato het meest. De trilling van de stem waar het in dit stuk over gaat is een niet-gecontroleerde trilling. Hij is minder prominent als de vibrato, maar wel continu aanwezig.

Ademsteun

Over het algemeen wordt de trilling in de stem veroorzaakt door een gebrek aan ademsteun. Wanneer je te weinig ademsteun hebt, ga je compenseren met de spieren in je keel.
Als je last hebt van trilling is het daarom belangrijk om eerst te onderzoeken of je buikademhaling en ademsteun wel goed gebruikt worden.

Zolang de ademhaling niet in de orde is zing je in principe maar met een klein deel van je lichaam, terwijl je je hele lichaam zou moeten gebruiken bij het zingen. Pas als je je hele lichaam gebruikt kan je pas spreken van echte controle over je stem, en kan je de trilling onder controle houden.

buikademhaling

Oefening

Je zingt een hele lange noot op de -oe- klank. Het is de bedoeling dat je deze noot zo lang mogelijk aanhoudt, en dat je hem zo vlak mogelijk zingt. Qua volume en kracht moet hij tot het einde even sterk blijven. Het is belangrijk niet te snel te stoppen. Ga door tot alle lucht op is.

Lukt het om constant te blijven, zonder te haperen? Deze oefening zal je helpen met je ademsteun, en je ademsteun zal er op zijn beurt voor zorgen dat je minder last hebt van een ongewenste trilling van je stem!