Waarom krijgen we kippenvel van mooie muziek?

Kippenvel op je armen, iedereen heeft het gevoel wel eens meegemaakt. Bijvoorbeeld wanneer iemand met een krijtje over het schoolbord krast, wanneer je het koud hebt, of wanneer je mooie muziek hoort. Maar waarom krijgen we nou precies kippenvel als we mooie muziek horen? Wat is de functie van kippenvel?

Waardoor krijgen we kippenvel?

Kippenvel onstaat door het samentrekken van spieren aan de onderkant van een haarzakje. Hierdoor ontstaan kleine deukjes in de huid, waardoor andere delen van de huid als bultjes zichtbaar worden. Kippenvel ontstaat wanneer het hormoon adrenaline, ‘het overlevingshormoon’, wordt aangemaakt.

Adrenaline wordt aangemaakt als ons lichaam denkt dat het zich in een gevaarlijke situatie bevindt. Ons lichaam kan dan op de juiste manier reageren wanneer we moeten vechten of vluchten. Wanneer de adrenaline in minder grote hoeveelheid wordt aangemaakt (zoals bij kou of heftige emoties), krijgen we kippenvel.

Kippenvel van muziek

Maar waarom krijgen we dan kippenvel bij het horen van muziek? Dat heeft ook alles met die schrikreactie te maken. We ervaren vooral kippenvel wanneer er plotselinge veranderingen optreden in tempo, volume of een ploselinge andere wending in de muziek. Dit wordt door onze hersenen opgevat als een dreiging, (de hersenen houden niet zo van onvoorspelbare gebeurtenissen) waardoor het lichaam adrenaline gaat aanmaken. Er ontstaat kippenvel.

Kippenvel armen

Om die reden is het niet zo vreemd dat veel mensen kippenvel krijgen bij het horen van operamuziek. Voor sommige mensen kan de stem van een operazanger dezelfde resonans hebben als dat van menselijk geschreeuw, wat voor een overweldigend gevoel of een lichte schrikreactie kan zorgen, met kippenvel als resultaat.

Persoonlijkheid

Toch krijgt niet iedereen kippenvel bij het horen van muziek. Vrouwen schijnen veel vaker kippenvel te krijgen dan mannen, en hangt het van je persoonlijkheid af hoe gevoelig je bent voor het krijgen van kippenvel bij het luisteren naar muziek.