Kijk uit! Een blessure komt vaker voor dan u denkt! Ik heb het gehad, directe collega’s van mij hebben ermee te maken gehad en ik zie het overal om mij heen nog steeds gebeuren. Het is vervelend, neem dat van mij aan, zeker op het moment dat er een hoop optredens op de planning staan en er allerlei mensen op u rekenen. Maar hoe voorkomen we dit?

Relax!

warm ups voor drummers2Er zijn heel veel manieren om dit te voorkomen en het is naar mijn ervaring zelfs zo dat het per persoon verschillend is. Wat voor de een werkt, werkt voor de ander niet. Wat ik in ieder geval kan doen is meegeven wat voor mij werkt, en mijn routine voordat ik ga spelen:

Wat voor mij het allerbelangrijkste is voordat ik ga spelen is de spanning uit mijn lichaam halen. Met name uit de handen, polsen en schouders, maar ook uit de benen en enkels. Eigenlijk doe ik dit simpelweg door te knijpen, of er zachtjes op te slaan. Ook “los schudden” helpt voor mij. Kortom, ik zorg dat ik ontspannen ben voordat ik ga zitten.

Begin rustig

Daarna is het niet een kwestie van all-out gaan achter de drumkit. Meteen datgene spelen wat u wilt gaan spelen? Nee. Niet doen. Niet handig. Probeer eerst eens even op een rustig tempo heel gecontroleerd die single strokes te spelen? Daarna wat paradiddles? Daarna hetzelfde met uw voeten? Het is nu belangrijk dat u goed controleert of alles ook daadwerkelijk ontspannen blijft! Is dit niet zo dan gaat er iets mis en kan dat simpelweg heel oncomfortabel voelen.

Krijgt u toch last? Check het bij een professional. Een dokter of liever nog iemand die veel met sportblessures werkt. Dit soort mensen weten vaak meteen wat er aan de hand is en hoe het kan worden opgelost, en als u er vroeg bij bent zult u er verder geen last meer van hebben. Kijk uit dus!

Lees op Muziekschool.nl meer artikelen waarmee je kan leren drummen!

Oh! en quick side note:

warm ups voor drummers