Wat is het verschil tussen een Spaanse- en een Westerngitaar?

Ik ben Paul Keuzenkamp, vanaf mijn 14e gedreven gitarist/ multi-instrumentalist/ componist, dus nu al zo’n kleine, pak ‘m beet, 42 jaar! Ik heb door de jaren heen veel studiowerk gedaan en ook altijd in bands gespeeld. Momenteel speel ik in een blues/ rockband waarmee we veel optreden in binnen en buitenland. Via dit blog hoop ik mijn ervaringen met jullie te kunnen delen.

Een Spaanse-/ klassieke gitaar heeft 6 nylon snaren, waarvan drie metaal omwonden [de lage E, de A en de D snaar]. Nylon snaren geven een warme klank en hebben als groot voordeel voor met name de beginnende gitarist dat ze minder pijn aan je vingers doen omdat ze wat zachter zijn dan de stalen snaren op een westerngitaar.plaatje 2

De Spaanse gitaar wordt voornamelijk gebruikt voor klassieke muziek en Flamenco-achtige stijlen.Bij deze gitaar sla je over het algemeen aan met je vingers. Houdt er wel rekening mee dat deze gitaar ’s middags altijd even een korte siësta moet houden. 

Een Western-/folkgitaar heeft 6 stalen snaren, deze geven een heldere en meer sprankelende klank dan nylon snaren, de klank is zeer geschikt om zang te begeleiden en is dan ook zeer populair bij Singer-songwriters.plaatje 3

Speelstijlen

De meestvoorkomende speelstijlen op de western zijn slaggitaar en fingerpicking.
Slaggitaar op een western kun je het beste doen met een plectrum, dat geeft een heldere klank en een stuk meer volume dan wanneer je met je vingers aanslaat. Bij fingerpicking worden er vaak zelfs plectrums [fingerpicks] om de verschillende vingers gedaan om meer volume te krijgen!

Voor een startende gitarist is het makkelijker om met een niet al te dik plectrum te beginnen, zodra je er meer controle over krijgt kun je een medium plectrum proberen.

Mijn advies aan beginners is altijd, “iedere dag een half uurtje spelen is beter dan één dag 3 uur en de rest van de week niet”, wanneer je iedere dag oefent zul je merken dat je al spelenderwijs snel vooruit gaat, maak je geen zorgen als dingen niet meteen lukken, dat hebben we allemaal, veel kleine stapjes maken samen een enorme stap!

Veel speelplezier!