Één van de belangrijkste dingen bij een optreden is goed geluid.  Eigenlijk kun je wel zeggen dat je optreden daarmee valt of staat.

Het is natuurlijk van groot belang dat het geluid in het publiek goed is. Maar als muzikant zijnde is het misschien nog wel belangrijker hoe je jezelf hoort op het podium .

Dit kan op verschillende manieren. Om jezelf goed te kunnen horen staan er vaak op het podium monitoren. Deze monitoren staan in verbinding met jou.inears

Via de monitor hoor je jezelf zingen of spelen, maar je hoort ook het publiek en de vocalisten of instrumentalisten om je heen.

Je kun er ook voor kiezen om In Ears te gebruiken. In Ears zijn oortjes die exact worden aangemeten op jouw eigen oren en hebben hierdoor de perfecte pasvorm.

Het voordeel van In ears is dat je de muzikant uitsluitend het geluid kan laten horen wat hij of zij wilt. Bovendien kun je via de oortjes goed communiceren met de geluidsman.

Het aanmeten van In Ears

Ik wist eigenlijk niet hoe de oortjes aangemeten worden en dat is best leuk om te weten! Eerst wordt er een soort van dikke pasta in je oren gespoten. Dit gaat vrij diep je oor in en kan een prikkend gevoel geven, maar echt pijnlijk is het niet.

Wat ik wel grappig vond is dat er een blokje tussen je tanden wordt gedaan omdat je tijdens het zingen natuurlijk je mond open houdt. Dat blokje op zich is niet zo erg, maar de pasta moet drogen in je oor en na een paar seconden begin je dus te kwijlen!

O jee! ” Ja het moet indrogen” zei diegene die mijn oortjes heeft gemaakt. Zat ik daar kwijlend met een blokje tussen mijn tanden!

Achteraf ben ik super blij met de oortjes want ik hoor niet alleen mezelf helder zingen op het podium, maar ik heb ook direct contact met mijn geluidsman. Hij kan tussendoor met mij communiceren zonder dat het publiek dit hoort.

Ook kan ik altijd voor een optreden inzingen of nog even een nummer doornemen omdat ik mijn oortjes in heb en ben aangesloten aan de portable monitor die terplekke aan mijn kleding wordt geklikt.

Dit is echt heel handig! Zo hoor ik altijd voor een optreden hoe mijn stem klinkt. Dit is helaas niet mogelijk bij een monitor.inearssss

Waar je wel rekening mee moet houden bij In Ears is dat je niets hoort van het geluid om je heen tijdens je optreden dus je hoort het publiek niet meezingen. Ook hoor je de mensen naast je op het podium niet. Je bent als het ware afgesloten (alsof je onder water zwemt). Maar hier wen je vrij snel aan want het is echt te gek om jezelf goed te kunnen horen!

Als iemand tegen me praat voor een optreden en ik heb mijn oortjes in zeg ik  dus heel vaak: wat zeg je???

 

Heb jij ervaring met In ears? Laat het mij weten in een reactie hieronder!