Elke ochtend staan we voor de spiegel, verzorgen we ons uiterlijk en we trekken onze mooiste kleren aan voordat we naar een belangrijk gesprek of ontmoeting gaan. Maar wist je dat niet alleen ons uiterlijk zorgt voor de goede (eerste) indruk, maar dat de klank van je stem en de manier waarop je praat minstens even belangrijk is? 

De stem liegt niet

Je stem is een soort spiegel die de binnenkant naar buiten reflecteert. Je stem is altijd eerlijk. Denk maar eens aan de momenten dat je zenuwachtig was en je stem begon te trillen, of het moment dat je zelfs begon te stotteren omdat je de controle over je stem verloor. Zo heeft elke emotie zijn eigen karakteristiek die zich via de stem uit.

Je maakt een hogere en een meer open sound als je vrolijk bent en een lager geluid wanneer je chagrijnig of boos bent. Ook is het tempo van praten sneller tijdens een vrolijke emotie en langzamer wanneer je down bent.

Wanneer je alleen je stem hebt

Het is niet altijd mogelijk om fysiek een indruk te kunnen maken. Denk aan telefoongesprekken naar mensen die je niet kent, of waarmee je telefonisch een eerste afspraak maakt. Je bent dan volledig aangewezen op de stem. Zodra je een stem hoort wordt er meteen bepaald of je de persoon aardig, sympathiek,vervelend of irritant vindt.

De klank van je stem neemt associaties met zich mee. Een harde stem (of te hard praten) wekt snel agressie en irritatie op, een te zachte stem komt onzeker en weinig overtuigend over. Een nasaal geluid wekt een zeurende en saaie indruk, een kinderlijke stem eerlijk, maar minder competent.

Buikstemmen zijn overtuigend

Mensen die via de buik ademhalen komen rustiger, zelfverzekerder en charismatisch over. En dat zorgt er voor dat je overtuigend over komt en serieus wordt genomen door de luisteraar. Een kleine glimlach op je gezicht zorgt al voor een open en warm geluid.

Ook het tempo waarop je praat is van belang. Praat je te snel, dan kom je al snel chaotisch en zenuwachtig over. Praat je te langzaam wordt naar jou luisteren gauw saai. Zoek daarin een goede balans. Rustig maar toch enthousiast.

Als je zenuwachtig bent helpt een lage ademhaling bij het balanceren en zal je minder snel te maken krijgen met een trillende of overslaande stem. Wees je dus altijd bewust van je ademhaling, de klank van je stem en de manier waarop je praat. Wat zegt je stem over jou?