Welke elektrische gitaar past bij mij?

Het aanbod van elektrische gitaren is overweldigend en zeker voor een beginnend gitarist die nog zoekende is naar zijn eigen stijl en wellicht nog niet weet welk geluid bij hem past is het haast een onmogelijke opgave om een keuze te maken.
Het is natuurlijk onmogelijk alle gitaren hier te bespreken, maar ik kan wel een grof idee proberen te geven van de verschillende soorten gitaren en hun mogelijkheden.
Welke gitaar past bij welke stijl muziek en in welke prijsklasse moet je zoeken?

Er zijn drie soorten elektrische gitaren, de hollowbody, de semi-hollowbody en de solidbody.guitar-styles

De hollowbody wordt voornamelijk in Jazz gebruikt, voor bv rockmuziek is hij niet geschikt omdat de hollowbody’s snel gaan rondzingen bij hogere volumes.
De semi-hollowbody wordt veel in bluesmuziek gebruikt [BB King], hij heeft een blok in de klankkast zodat hij niet zo snel rondzingt en kan daardoor hogere volumes en wat oversturing in het geluid goed aan. Door de semi-hollowbody heeft hij en volle warme klank.
De solidbody gitaren zijn er in alle maten en soorten en zijn geschikt voor vrijwel alle stijlen [behalve voor Jazz].

gitarenrij

 

Ik zal me nu voornamelijk even richten op de solidbody gitaren.

De meest gangbare modellen zijn de Fender Stratocaster en de Gibson Les Paul, daarnaast zijn er diverse merken zoals bijvoorbeeld Ibanez, PRS [Paul Reed Smith] en Jackson die ook uitstekende gitaren maken.
Fender en Gibson hebben onder merken die dezelfde modellen maken maar dan een aanzienlijk stuk goedkoper en over het algemeen minder van kwaliteit. Deze merken zijn Squier [van Fender] en Epiphone [van Gibson].

Ik wil hier meteen bij vertellen dat ik zelf al jaren op Squiers speel, ze hebben diverse Stratocasters gemaakt die niet onderdoen voor de veel duurdere Fenders, mn de Japanse en Koreaanse Squiers zijn erg goed, de JV series zijn inmiddels collectors items en duurder dan de meeste Fenders.
Ik heb twee Koreaanse Squiers en heb er Fender Fat fifties elementen op laten zetten en ben super tevreden!jimi-hendrix

De Stratocaster is vooral bekend geworden door gitaristen als Jimmy Hendrix, Stevie Ray Vaughn, Mark Knopfler van de Dire Straits, Ritchie Blackmore [Deep Purple], Rory Gallagher, David Gilmore [Pink Fliyd] en vele vele andere topgitaristen.
De gitaar is zeer veelzijdig want hij klinkt zowel clean als overstuurd erg fraai, dit komt mede dankzij de single coils, dat zijn enkelspoels elementen [pick ups], deze klinken erg transparant en helder en hebben een duidelijke attack.

Een Les Paul is een totaal andere gitaar dan een Stratocaster, de Les Paul is vooral bekend geworden door gitaristen zoals Jimmy Page [Led Zeppelin], Peter Green [Fleedwood Mac], Gary Moore, Slash, Richie Sambora enz enz

Deze gitaar is voorzien van Humbuckers, dit zijn dubbelsspoels elementen [twee enkelspoels pick ups die in tegenfase staan, vaak met een kapje erover voor het mooie], het voordeel van deze pick ups is dat ze minder storingsgevoelig zijn en minder last hebben van brom. Het geluid van de humbuckers is vetter en zeer geschikt om te gebruiken met een oversturende versterker, de pick ups missen wel het sprankelende en transparante van de single coils.

SingleHumbucker
Ibanez en Jackson maken voJEM77Pornamelijk gitaren met humbuckers en zijn meestal bedoelt voor Metal en andere heavy genres Een erg bekend model van Ibanez is de JEM van Steve Vai.
PRS maakt Les Paul’achtige gitaren van topkwaliteit.

Les Pauls en Stratocasters worden volop gecopiëerd door onbekende merken, tegenwoordig vaak uit China wat door de lage kosten in dat land een behoorlijke prijs-/ kwaliteitsverhouding oplevert. Ik heb al enkele jaren een internet winkel met muziekinstrumenten en heb daardoor vele Les Pauls en Stratocasters van goedkope makelij in mijn handen gehad. De kwaliteit verschilt nog wel eens, ik zou niet voor al te goedkoop gaan maar voor rond de 200 euro heb je toch wel een prima instrument in handen.
Een andere optie is tweedehands, het aanbod is gigantisch, als je je niet stoort aan een krasje of een deukje is dat natuurlijk ook een prima optie.
Als je een Squier Standard Stratocaster voor rond de 150 euro, of een Epiphone Les Paul Standard of Custom voor rond de 200 euro op de kop weet te tikken ben je spekkoper!

Ook zijn er tegenwoordig komplete sets te koop van bv Ibanez en Squier, dit zijn prima aanbiedingen voor de startende gitarist.

Wat je ook kiest, ik wens je veel speelplezier en mocht je nog vragen hebben….schroom niet