Welke gitaar kun je het beste aanschaffen als beginner?

Als beginnend gitarist is het natuurlijk erg leuk om over je eigen gitaar te beschikken, maar welke gitaar is dan de beste keus? Er zijn verschillende type gitaren, verschillende prijzen en er zijn natuurlijk verschillen in kwaliteit. Wij geven je daarom graag een paar tips die het aanschaffen van je eerste gitaar een stuk eenvoudiger maakt.

De juiste prijs voor de juiste kwaliteit

Je vindt gitaren met uiteenlopende prijskaartjes. De hoogte van de prijs wordt doorgaans vooral bepaalt door de kwaliteit. Een goede kwaliteit gitaar heeft bijvoorbeeld een betere klank, gaat langer mee en is comfortabeler. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat een goedkopere gitaar niet goed speelt! Op een goedkope gitaar kan je prima alle basisvaardigheden goed uitoefenen. De kwaliteit van een gitaar wordt eigenlijk pas belangrijk als je vergevorderde technieken gaat toepassen.

Wij raden je daarom aan om te beginnen met een iets minder dure gitaar. Als beginner weet je namelijk niet zeker of je het gitaarspelen echt gaat doorzetten of toch later afhaakt. Zet je het gitaarspelen toch door en ga je van beginner naar gevorderde? Dan kan je natuurlijk altijd nog een dure gitaar aanschaffen en je eerste gitaar als reserve gitaar bewaren.

Wil je graag je gitaar meenemen naar een park of het strand? Dan is het ook verstandiger om je dure gitaar thuis te laten en een goedkope gitaar mee te nemen.

Type gitaar

Als je de overweging tussen prijs en kwaliteit hebt gemaakt, is het tijd om het type gitaar te bepalen. Er zijn grofweg 3 soorten gitaren te vinden. Ieder type heeft een eigen klank, stijl en manier van spelen. Wij lichten ze daarom graag even toe.

Klassieke gitaar

Klassieke gitaarDeze gitaar kent vele namen, zoals akoestische gitaar, Spaanse gitaar en Nylon gitaar. Het is het oudste model en ook de goedkoopste. Als je goed zoekt kan je al vanaf ongeveer €30,00 een redelijke goede klassieke gitaar vinden. De snaren zijn van nylon en kunnen zonder plectrum worden bespeelt. De klassieke gitaar is erg populair onder beginners vanwege de prijs, maar ook vanwege het ‘toegankelijke’ imago. De klassieke gitaar is vooral geschikt voor klassieke en Spaanse muziek.

De klassieke gitaar is tot slot in omvang ook de kleinste.

Steelstring gitaarDe Steelstring gitaar

Deze gitaar valt binnen dezelfde familie als de akoestische gitaar en wordt ook wel de Western gitaar genoemd. Deze gitaar heeft een grotere klankkast en bevat stalen snaren, welke doorgans met een plectrum worden bespeeld.

De Steelstring gitaar heeft over de jaren heen enorm aan populariteit gewonnen. Hij is vooral geschikt voor het spelen van singer-songwriter, blues, pop en country muziek. Bij de aanschaf van een Steelstring gitaar moet je al gauw denken aan €55,00.

elektrische gitaar

Elektrische gitaar

Dit is waarschijnlijk het stoerste model van alle gitaren. De Elektrische gitaar heeft een kleinere klankkast en wordt vergezeld door een set aan apparatuur. De elektrische gitaar bevat ook stalen snaren en wordt eveneens met een plectrum bespeeld. De elektrische gitaar is erg geschikt om pop, rock, jazz en blues muziek mee te spelen.Het voordeel van de elektrische gitaar is dat je als gitarist een brede keuze hebt uit klanken en stijlen. Het nadeel is dat de elektrische gitaar hierdoor wat moeilijker is om te bespelen. Je moet al snel denken aan €150,00 voor een beginner set.

Wat is jouw favoriet?

Welk type gitaar het beste bij je past hangt vooral af van je muzieksmaak. Welke stijl vind je het leukst om te spelen? Uiteraard kun je gaandeweg je gitaarlessen nog altijd switchen van gitaar.

Lees meer handige tips of gitaarspelen op Muziekschool.nl. Neem ook eens een kijkje bij onze gitaarcursussen.