Western gitaren zijn één van de meest populaire akoestische gitaren en worden veel verkocht, maar als je een western gitaar wilt kopen, waar moet je dan op letten? En is het handig om een gitaar aan te schaffen in een webshop of in een gitaarzaak? Dit alles en nog meer tips komen naar voren in deze blog.

Google gebruiken

Elke gitaar die je koopt ongeacht of het een tweedehands of nieuwe is heeft een bepaalde waarde. Google voordat je een nieuwe/tweedehands gitaar aanschaft naar het merk en type van de gitaar, bijvoorbeeld: Cort is het merk en Earth 70NS is het type. Zo kom je erachter wat de prijs is in de goedkoopste gitaarwebshops en weet je gelijk of je niet teveel betaalt. Bij tweedehands ligt dit anders. Als een tweedehands gitaar er nog goed uitziet, lees: weinig/geen deuken en krassen, hals is recht, klank is goed, makkelijk bespeelbaar, dan is de prijs vaak 75% van de nieuwwaarde. Mocht de gitaar een historische waarde hebben of is de gitaar alleen maar meer waard geworden met de jaren dan ligt dit natuurlijk anders.

Een western gitaar aanschaffen

Mocht je van plan zijn om een tweedehands western gitaar aan te schaffen let dan op bovenstaande alinea. Ook is het belangrijk om goed te kijken of de western gitaar geen scheuren heeft in de body/buik van de gitaar, mocht dit het geval zijn dan geldt de regel 75% van de nieuwwaarde zeker niet! Soms worden western gitaren te koop aan geboden omdat ze soortgelijke schade hebben, maar wordt dit niet vermeld. Daarom is het aan te raden om iemand mee te nemen die verstand heeft van gitaren zodat je zeker weet dat je een eerlijke prijs betaald.

Zowel bij de aanschaf als een nieuwe western als wel bij een oude western gitaar is het aan te raden om er zelf op te spelen. Dat is niet alleen goed om te horen hoe de gitaar klinkt maar vooral ook hoe de gitaar speelt, hoe hij in je hand ligt, of de hals niet te dun is en natuurlijk of het uiterlijk van de gitaar bij je past. Ben je niet zeker van je eigen spel vraag dan een bevriende gitarist.

Webshop of gitaarzaak

Ga je naar de gitaarwebshop of naar de vertrouwde gitaarzaak om de hoek? Tegenwoordig is het internet zo massaal dat je alles op het gebied van de gitaar kan kopen op het wereld wijde web. Doordat het aanbod daar groot is zijn de prijzen vaak scherp geprijsd wat natuurlijk voordelig is voor ons als consument. Het grote nadeel is dat de service, verkoper/klantcontact, tips en natuurlijk dat bakje koffie wat je vaak krijgt in de gitaarzaak niet of nauwelijks aanwezig zijn bij de gitaarwebshops. De gitaarzaken van tegenwoordig zijn langzamerhand aan het veranderen door het toenemende aanbod online. Zo zijn de prijzen ook in gitaarzaken omlaag gegaan en zijn ze zich nog meer gaan specialiseren op de service en specialisatie op gitaargebied. Aan te raden is om de gitaar in de gitaarzaak uit te testen, vervolgens op google op te zoeken (lees alinea google gebruiken) en daarna de prijs online te vergelijken met die van de gitaarzaak. Mocht dit verschil nihil zijn is het af te raden om de gitaar in een webshop te kopen, mocht het verschil beduidend groter zijn in het voordeel van de webshop is het aan te raden om te onderhandelen over de prijs bij de gitaarzaak.Gitaarzaken gaan met de tijd mee en proberen te concurreren met de webshops, het is niet gek om de gitaarzaak te confronteren met de scherpe prijzen online en te vragen of de prijs van de gitaar wat omlaag kan. Kortom, je gitaar halen bij een gitaarzaak heeft meer voordelen dan bij een webshop.

Mocht je aan de hand van deze blog nog vragen hebben of wil je gewoon wat kwijt over deze blog, laat dan hieronder een reactie achter.