Western of klassieke gitaar? De verschillen op een rijtje

Als je begint met gitaarspelen raad ik een klassieke gitaar aan. Waarom? Omdat je de snaren minder hard hoeft in te drukken dan bij een western gitaar. Vooral bij de wat goedkopere western gitaren moet je de snaren behoorlijk hard indrukken wil je er een fatsoenlijk geluid uit krijgen. Western gitaren beginnen rond de 70 euro, klassieke gitaren rond de 90 euro. De klassieke gitaar heeft 3 maten, 1/2, 3/4 en een hele. De 1/2 en 3/4 zijn geschikt voor kinderen de hele voor volwassenen. Ook de western heeft deze 3 maten, alleen zijn er minder kindermodellen op de markt dan de klassieke gitaar.

Verschil tussen western en klassieke gitaar

– Een western heeft stalen snaren, klassieke (Spaanse) nylon snaren.

– Een western klinkt frisser, harder en sprankelender, een klassieke gitaar klinkt warmer en zachter.

– Een western wordt vaak in popliedjes gebruikt, een klassieke gitaar vaak in tokkel liedjes (klassiek)

– Een hele western is een slag groter dan een hele klassieke gitaar

– De hals (nek) van de klassieke gitaar is wat breder dan die van de western gitaar.

– Op een western zitten vaak stippen op fret 3, 5, 7, 9, 12 etc. op een klassieke gitaar heb je dit niet.

– Je hebt vaak meer mogelijkheden tot uitversterken bij een western dan bij een klassieke gitaar. (Semi-akoestisch)

– Je hebt vaker de mogelijkheid tot een cutaway bij een western dan bij een klassieke gitaar.

(Cutaway = een hap uit de body van de gitaar aan de onderkant van de hals, waardoor er gespeeld kan worden op fret 12 t/m 20)

Er zitten een aantal (optie)voordelen aan een western zoals je kan lezen bij de verschillen, toch is mijn ervaring dat de klassieke gitaar een betere keuze is om mee te beginnen. Niet alleen omdat de klassieke gitaar nylon snaren heeft die nu eenmaal makkelijker zijn met indrukken, maar ook omdat de gitaar een bredere hals (nek) heeft, waardoor er meer plek is voor je vingers. Met die brede hals kun je de akkoorden makkelijker doornemen dan met een western gitaar, ook tokkelen gaat makkelijker. Als je de basis goed beheerst, een aantal basisslagen goed kan spelen, dan zou ik de overstap maken naar western of een elektrische gitaar.

Laat een reactie achter als je nog vragen hebt!

10 Gratis Gitaarlessen
Vul hieronder je naam en e-mailadres in om direct toegang te krijgen tot 10 gratis Gitaarlessen.
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben zelf ook een hekel aan spam.

2 reacties op “Western of klassieke gitaar? De verschillen op een rijtje

Door Jojanneke op 6 april 2017

Ik heb best smalle handen, kleine vingers ook. Ik heb nu al een tijdje een klassieke gitaar en ook gitaarles maar ik kom gewoon niet aan de noot G of C met mijn vingers. Mijn leraar vertelde me dat ik een smallere hals moet aanschaffen. Moet ik dan gewoon een western gitaar kopen of echt iets heel anders?

Door Team Muziekschool.nl op 23 mei 2017

Goede vraag, Jojanneke! Kleinere handen en vingers hoeft helemaal geen probleem te zijn bij gitaar spelen. Een smallere gitaarhals is dan zeker nodig voor je, zoals je leraar al aangaf. Je kunt inderdaad een western gitaar kopen, maar ook bijvoorbeeld een elektrische gitaar heeft standaard al een smallere hals. Dat ligt dus helemaal aan je eigen voorkeur en ik kan je aanraden om gewoon eens een muziekwinkel in te stappen en diverse gitaren uit te proberen zodat je zelf kunt ervaren wat het beste voor je werkt en wat je natuurlijk het mooiste vindt klinken. Succes ermee! Groeten, Steven