Sta je op het punt om te beginnen met zangles of ben je al een tijd bezig met zangles? Dan is het belangrijk om extra aandacht te schenken aan je stembanden. Wanneer je actief met zingen bezig bent, wordt er nogal wat gevraagd van je stembanden. Om optimaal van je zanglessen gebruik te kunnen maken is het daarom belangrijk om te weten hoe je extra goed voor je stembanden kan zorgen.
Hoe voorkom je blessures tijdens zangles en optredens?
Veel problemen als heesheid en andere stemklachten ontstaan tijdens of na het zingen. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je deze problemen kan voorkomen, zodat je ook de volgende zangles of optreden weer optimaal van je stem gebruik kan maken.
De toon bepaalt de muziek – Ga je niet uitsloven door toonsoorten te halen die je stem eigenlijk niet aankan. Zeker wanneer je nog niet zoveel ervaring hebt is het belangrijk om toonsoorten te gebruiken die het beste bij jouw stem passen. Dit kan voor iedereen anders zijn. De een heeft moeite met hoge toonsoorten, de ander juist met lage toonsoorten. Tijdens zangles kom je er snel achter wat jouw beste toonsoorten zijn.
Spaar je stem – Probeer uitgebreide gesprekken zowel voor als na je zangles of optreden te vermijden. Het is erg verleidelijk om na een optreden nog te blijven hangen op een feestje waar luid wordt gesproken. De kans is groot dat je de volgende dag met een hese stem uit bed stapt.
Warming up & Cooling down – Net als met sporten is het belangrijk om je stembanden goed op te warmen voor je aan een zangles of optreden begint. Vooral Resonan oefeningen zijn hier uitermate geschikt voor. Vergeet achteraf ook niet een coolingdown te doen. Vooral als je hoog hebt gezongen kan je door middel van neuriën je stem weer lager brengen. Gapen helpt trouwens ook goed om je strottenhoofd in een normale positie te brengen.
Dingen die slecht voor je stem zijn
Ook in het dagelijks leven zijn er zaken die je beter kunt mijden als je, je stem in topconditie wilt houden. Voorbeelden hiervan zijn:
Roken – Het is natuurlijk logisch dat roken niet alleen slecht is voor je longen, maar ook voor je stembanden. Probeer ook ‘meeroken’ zoveel mogelijk te vermijden.
Teveel schreeuwen/ luid praten – Dit is natuurlijk niet áltijd te vermijden, maar als het niet nodig is probeer je stem hiermee dan niet te beschadigen.
Kuchen of hoesten: Heb je last van een geïrriteerde keel? Probeer dit dan op te lossen met hoestdrank of andere middelen, maar vermijd hoesten. Ook je keel schrapen is funest voor je stembanden. Hoesten, kuchen en schrapen beschadigen namelijk het slijmvlies dat nodig is om je stembanden te herstellen.
Menthol – We gebruiken vaak menthol om onze adem te verfrissen. Niks mis mee natuurlijk, maar teveel menthol tast de weerbaarheid van je slijmvlies aan. Hierdoor ben je sneller vatbaar voor griep en verkoudheid.
Airco’s – Verkoeling is fijn, maar vermijd teveel direct contact met de airco. Dit geldt trouwens ook voor teveel op ‘de tocht’ zitten.
Wat is juist goed voor je stembanden?
Zoals voor je hele lichaam geldt is veel water drinken heel belangrijk voor je stembanden. Hiermee houd je ze goed gesmeerd en herstellen je stembanden ook weer sneller van een zangles of optreden. Tot slot hebben ook je stembanden af en toe rust nodig. Heb je op een bepaalde avond veel gezongen? Plan dan de volgende dag een rustdag in waarbij je zo min mogelijk praat en even niet zingt.
Op Muziekschool.nl vind je nog veel meer handige artikelen over zingen. Bekijk ook ons aanbod in zanglessen!