Je ziet het vooral tijdens musicals, artiesten die de sterren van de hemel zingen maar tegelijkertijd ook nog eens een geweldig dansoptreden weggeven. Wellicht kan ook jij al goed zingen en ken je ook al een paar leuke danspasjes, maar hoe combineer je die twee disciplines samen? Zodra je dit zelf probeert kom je er al snel achter hoe moeilijk dit is, maar geen zorgen! Met de volgende tips hopen wij je toch een stukje op weg te kunnen helpen.

Alles begint met een goede conditie

Tegelijk zingen en dansen is ontzettend vermoeiend. Het spreekt voor zich dat je natuurlijk een goede conditie moet hebben om te dansen, maar om daarnaast ook te kunnen zingen vraagt om extra energie.

Om een goede conditie op te bouwen is het daarom belangrijk om veel te sporten en aan lichaamsbeweging te doen, maar denk ook aan conditietraining voor je stembanden!

Door veel te sporten train je bovendien niet alleen je lichaam, maar vergroot je ook je longcapaciteit wat weer bevorderend werkt voor het zingen. Zingen en dansen tegelijk vraagt vooral om een sterk uithoudingsvermogen van zowel je spieren als longen!

Je adem verdelen

Het grootste struikelblok tijdens het dansen en zingen is dat je snel buiten adem raakt. Wanneer je leert zingen krijg je natuurlijk al diverse oefeningen mee om dit probleem te voorkomen. Echter wanneer je zingen combineert met lichamelijke inspanning moet je, je adem op de juiste manier leren verdelen. Het is in dit geval belangrijk om vooral vanuit je buik te ademen. Hier zit namelijk je ademsteun. Om dit te kunnen doen vraagt om heel veel oefening, maar het zorgt ervoor dat je het zingen en dansen langer volhoudt.

zingen en dansen

Een andere uitdaging is om je stembanden en zang niet te laten beïnvloeden door de bewegingen die je maakt. Ook dit kan je oplossen door veel te oefenen met ademhaling vanuit je buik. Daarbij is zuiver blijven zingen tijdens het zangen een kwestie van optimale concentratie.

Oefenen en proberen

Oefening baart kunst. Start met eenvoudige liedjes en danspassen. Hou er rekening mee dat bekende musicalsterren veel training krijgen van professionals. Wees dus niet te streng voor jezelf als het niet meteen lukt.

Bovendien vraag je heel veel van je lichaam, dus zorg goed voor je stembanden en spieren door te trainen en lekker veel te bewegen.

Bekijk op Muziekschool.nl ook onze andere handige artikelen over alles wat met zingen te maken heeft. Bekijk ook onze zang cursus.