Je hebt ze vast wel eens gezien, de zangers en zangeressen die zichzelf begeleiden terwijl ze zingen. De singer-songwriters. Vaak zijn het de mooie rustige liedjes waarbij de band niet mee hoeft te spelen, als ze überhaupt al een band bij zich hebben.Het begeleiden doen ze het meest op een piano of gitaar, maar het kan op zich elk instrument zijn, zolang het maar een goede basis neer zet waar je over heen kunt zingen.

Voordelen van zingen en jezelf begeleiden

De voordelen van jezelf begeleiden wanneer je aan het zingen bent is dat je zelf alles bepaalt. Je bepaalt het tempo, de ‘feel’ en de manier waarop je speelt. Zo kan je een liedje helemaal naar je eigen hand zetten. Je bent, zolang jouw instrument de enige begeleiding is, van niemand afhankelijk, en je kunt ook oefenen wanneer en zo vaak als jij wilt.

Hoe leer je jezelf begeleiden tijdens het zingen?

Het zingen en jezelf begeleiden vergt wel wat oefening. Het lastige van jezelf begeleiden is dat je je aandacht moet verdelen. Je zou kunnen zeggen dat 50% naar het zingen gaat, en 50% naar het jezelf begeleiden. De kunst is om dit uiteindelijk zo goed onder de knie te krijgen dat je er niet eens meer over na hoeft te denken en dat het zingen en begeleiden samen smelt tot een geheel.

Als je wilt zingen en jezelf begeleiden tijdens het zingen is het eerst belangrijk een instrument te kiezen wat bij jou past. Piano of gitaar zijn goede voorbeelden van instrumenten waar mee je jezelf kunt begeleiden tijdens het zingen. Oefen de twee eerst apart. Zorg eerst dat je de begeleiding goed onder de knie hebt voordat je gaat zingen, daarna oefen je de zangpartij. Als dat goed gaat ga je proberen de twee te combineren en begin je jezelf te begeleiden en te zingen.Begin met een makkelijk liedje, en oefen het liedje in kleine stukjes die je vervolgens weer aan elkaar plakt. Als alle stukjes apart goed gaan kan je jezelf met hele liedjes gaan begeleiden.