Mag je zingen als je keelpijn hebt? Om die vraag te beantwoorden is het belangrijk om te weten of de keelpijn is ontstaan door een griepje of virus, of dat de keelpijn is ontstaan door het zingen. Een gouden regel: Zingen moet goed voelen, en als zingen niet goed voelt, om welke reden dan ook, dan doe je iets niet goed. Zingen en keelpijn is over het algemeen geen goede combo. 

Keelpijn door griep

Zingen met keelpijn is over het algemeen niet aan te raden. Mocht je keelpijn hebben dat is ontstaan door griep of een virus, dan zit er vaak een ontsteking in je keel. Zingen met een keelontsteking is niet zo prettig, zowel voor het zingen zelf als voor je keel. En omdat het keelgebied zo gevoelig is op dat moment richt je eerder schade aan dan dat je het er goed aan doet om te zingen met je keelpijn.

Keelpijn door zingen

Als je keelpijn is ontstaan door het zingen, dan is het een ander verhaal. Ook hierbij geldt dezelfde regel: Als het niet goed voelt, niet doen. Je doet dus iets niet goed, want van een gezonde manier van zingen krijg je geen keelpijn.

Hier zijn een paar tips voor het voorkomen van keelpijn:

1: Let op je houding

Let op je houding tijdens het zingen. Veel mensen zingen met hun hoofd/kin naar voren. Dit zorgt voor veel druk op je keelgebied, en daardoor ontstaat snel keelpijn.

2: Niet forceren

Tip 2: Forceer niet. Probeer niet die hoge noot te halen door te forceren of extra druk te zetten. Controleer je techniek, want van je techniek moet je het hebben om een hoge noot goed te kunnen halen. Van forceren krijg je ook snel keelpijn.

3: Niet te hard zingen

Zing niet harder dan nodig. Vooral als je met muziek op de achtergrond zingt, of in een band, dan komt het wel eens voor dat je jezelf niet goed hoort en dat je harder zingt dan nodig is. Hierdoor ontstaat ook snel keelpijn.

4: Ontspan

Ontspan tijdens het zingen. Je hele lichaam en met name je gezicht moet lekker ontspannen zijn tijdens het zingen. Spanningen zorgen ook voor keelpijn.

Als je je aan deze tips houdt tijdens het zingen, zal de keelpijn vast snel verdwijnen!