Als er een register is waarbij de mond van de luisteraar openvalt, dan is het wel het fluitregister. Het fluitregister, ook wel de fluitstem genoemd, is het hoogste stemregister dat er bestaat. Het wordt het fluitregister genoemd, omdat het zo veel lijkt op een fluitje.

Omdat zingen in het fluitregister maar voor weinig zangers en zangeressen is weggelegd is dit register niet zo bekend. Daarom leek het ons leuk daar wat aandacht aan te besteden.

Wat is het fluitregister?

het fluitregister is het register dat boven de spreekstem en de kopstem ligt. Als je in het fluitregister zingt, zing je alleen vanuit de hoofdresonantieholten. Hierdoor ontstaat een wat binnensmonds geluid wat op een fluitje lijkt.

Het fluitregister begint niet voor elke persoon op dezelfde noot. Bij een alt zal het op een andere plek beginnen dan voor een mezzo-sopraan of een sopraan. Ook al zijn er bijzonder weinig mannen die gebruik (kunnen) maken van het fluitregister, zal bijvoorbeeld bij mannen het fluitregister dus ook wat lager beginnen dan bij vrouwen.

Gemiddeld genomen begint het fluitregister bij vrouwen boven de hoge sopraan c (c6) en stopt bij D7. Het karakter van de stemtechniek is hetzelfde, het klinkt als een fluit of als een vogeltje.

Minnie Riperton fluitregister

Minnie Riperton

Ook de vrouwen die het zingen in het fluitregister goed beheersen zijn schaars. Het is theoretisch gezien voor alle vrouwen met alle soorten stemmen mogelijk om in het fluitregister te zingen. Misschien is het je wel eens gelukt om een paar noten te zingen in het fluitregister, maar om er gecontroleerd en op commando in te zingen is niet voor iedereen weggelegd. En al lukt het om de noten te halen, is niet een techniek waar iedereen zich zomaar comfortabel in voelt.

De zangeres die het fluitregister op de kaart heeft gezet is Minnie Riperton. Met haar grote hit ‘Loving You’ maakte ze grote indruk, en inspireerde ze andere grote artiesten zoals Mariah Carey om ook in het fluitregister te zingen.

Nog een greep uit de artiesten die het fluitregister gebruiken zijn Ariana Grande, Angie Stone en Shanice voor de vrouwen, en Prince en Adam Lopez voor de mannen. Laatstgenoemde heeft de titel voor hoogstbehaalde noot (C#8 voor een man) in het Guiness book of records.

 

Minnie Riperton – Loving You

[youtube]https://youtu.be/kE0pwJ5PMDg[/youtube]

 

Een compilatie van het fluitregister van Mariah Carey en Minnie Riperton

[youtube]https://youtu.be/Ne5dwK2pjek[/youtube]