Iedereen heeft zijn eigen redenen om te zingen en te starten met zanglessen. Voor velen zal het een belangrijk doel zijn om uiteindelijk voor publiek te kunnen zingen. Puur hobbymatig of  zelfs om er wat leuks mee te verdienen.

Wellicht vind je het leuk om te zingen in een band, op feesten of tijdens optredens bij de lokale fanfare. De kans is dan groot dat je gaat zingen onder begeleiding van live muziek. Dit is natuurlijk een prachtige combinatie, maar of je nu begeleid wordt door één of meerdere instrumenten, het brengt natuurlijk de nodige uitdagingen met zich mee, want hoe zorg je ervoor dat iedereen goed op elkaar is afgestemd?

Timing en tempo

Metronoom zangHet is belangrijk dat zowel de muzikanten als de zanger/ zangeres, ontzettend goed op elkaar zijn ingesteld. Timing en tempo zijn daarbij cruciale elementen voor een mooie opvoering.

Bij een fanfare of orkest geeft de dirigent het tempo aan en in een band zie je vaak dat vooral de drummer leidend is in het tempo en de maat. Voor muzikanten is het belangrijk om het tempo zo strak mogelijk te volgen. Als zanger heb je iets meer vrijheid om te bepalen hoe snel je zingt, maar je mag natuurlijk niet mijlenver uit elkaar zitten. Oefen daarom veel en ook als zanger kan je natuurlijk uitstekend gebruik maken van een metronoom om te oefenen.

Volume

Een andere grote uitdaging is het juiste volume gebruiken. Je moet namelijk voorkomen dat je als zanger overstemd wordt door de muzikanten, maar jouw zang moet natuurlijk wel mooi in balans zijn met de muziek.

Bij professionele optredens wordt de zanger vaak versterkt en bepaald een geluidsman hoe hoog jouw volume wordt. Ook zie je vaak dat zangers een eigen ‘monitor’ krijgen waarop ze zichzelf kunnen terug horen en weten of ze te hard of te zacht zingen.

Bij een fanfare of orkest bepaald de dirigent vaak het volume van de muzikanten. Vaak spelen de muzikanten iets zachter dan normaal wanneer er een zanger/ zangeres bij komt.

Bescherm je gehoor en stembanden

Als zanger sta je vaak vóór de muzikanten, wat betekent dat al het geluid direct jouw kant op komt. Zeker wanneer je vaker optreed is het daarom belangrijk om oordoppen in te doen. Zo voorkom je gehoorschade.

Probeer ook je stembanden niet onnodig zwaar te belasten. Heb je het idee dat je niet hard genoeg zingt, ga dan niet schreeuwen. Het is niet alleen jouw taak om te zorgen dat de het volume van jouw zang en de muzikanten in balans is.

Veel oefenen

De belangrijkste tip is natuurlijk om veel te oefenen, maar vooral ook stil te staan bij het feit dat je in een groep speelt en goede samenwerking de basis is voor een mooi optreden.

Meer artikelen over zingen, vind je op Muziekschool.nl. Bekijk ook onze zang cursus.