Bij de ene zanger of zangeres zit het er van nature in, de andere moet er wat meer moeite voor doen. Zingen met gevoel, het is een kunst op zich. Zingen met gevoel is zingen met passie, met je hart. Je durven overgeven aan het zingen en iets uitdragen. Juist dat ene beetje spice, het gevoel in de muziek, maakt dat mensen kippevel krijgen, of niet…

Hoe leer je zingen met gevoel?

Zingen met gevoel is een moeilijk deel om aan te leren, omdat je jezelf daar helemaal open voor moet stellen, en dat is nou precies wat veel mensen lastig vinden. Je moet het niet eng vinden jezelf bloot te geven of je emoties te laten zien, vertel het verhaal met alles d’r op en d’r aan. Om je op weg te helpen is hier een stappenplan om je wat dichterbij je gevoel tijdens het zingen te brengen.

Stap 1: Weet waar je over zingt.

Pas als je weet waar je over zingt, kan je dat gevoel overbrengen tijdens het zingen. Vraag jezelf voordat je gaat zingen waar het liedje over gaat en wat je gevoel daarbij is.

Stap 2: Visualiseren

Doe voordat je gaat zingen je ogen dicht en visualiseer dat je op een plek bent die je beschrijft in je liedje, of waar je gevoelsmatig bent. Roep jezelf terug naar die plek als je het gevoel kwijt raakt tijdens het zingen.

Stap 3: Zeg nee tegen de stemmetjes

Heb jij van die lastige stemmetjes in je hoofd die tegen je zeggen dat het toch niet lukt, dat je vals zingt, of hou je je bezig met wat anderen mensen van jouw zang vinden? Niet doen, want dat is allemaal afleiding, en op deze manier kan je nooit het juiste gevoel vinden tijdens het zingen.

Stap 4: Vertel het verhaal

Probeer de tekst niet droog te zingen, vertel het verhaal met je hart. Ook al kan je je qua gevoel niet vinden in de tekst, probeer je in te leven of vertaal het naar een soortgelijke situatie of gevoel dat je wel hebt meegemaakt en probeer vanuit dat gevoel te zingen.

Stap 5: Maak het van jezelf

Ook al zing jij een liedje van Beyonce, dat maakt jou nog geen Beyonce. Door jouw eigen gevoel in het liedje te leggen maak je het jouw liedje. Wees niet bang om dat gevoel te laten zien tijdens het zingen!