In deze drukke tijd waarin alles snel gaat en het aantal mensen met stress problemen toeneemt, is er een natuurlijk middel waar je niet eens voor naar de winkel hoeft. Het enige wat je hoeft te doen, is je keel open zetten en je stem laten horen. Inderdaad, je kunt zingen tegen stress.

Zingen werkt stress verlagend. En een voordeel van zingen tegen stress: je hoeft niet goed te kunnen zingen om het effect te laten hebben, het is dus een uitstekend middel tegen stress die niet alleen voor de talentvolle zangers onder ons is weggelegd.

Zingen zorgt voor een relaxed gevoel

Iedereen kan zijn stress weg zingen, wanneer hij maar wil. Tijdens het zingen maakt het lichaam het anti stress-hormoon genaamd ‘Cortison‘ aan, wat voor een relaxed gevoel zorgt. Daarnaast heeft zingen een gunstig effect op de bloedsomloop, omdat je extra lucht en adem nodig hebt wanneer je zingt. Ook de buikademhaling die gebruikt wordt bij het zingen, de ademhalingstechniek die overigens ook gebruikt wordt bij de beoefening van Yoga, werkt erg ontspannend en zal bijdragen aan het verminderen van stress.

Er zijn nog meer goede redenen om te zingen

Zo maken je hersenen tijdens het zingen endorfine aan, een hormoon wat voor een gelukzaligheidsgevoel zorgt. Het verbetert je immuunsysteem, het werkt pijnstillend, en ook endorfine verminderd stress in je lichaam. Naast endorfine neemt ook de concentratie immuunglobine A sterk toe tijdens het zingen. Dit zorgt er voor dat je minder vatbaar bent voor infecties. En die extra weerstand kunnen we goed gebruiken nu de winter weer voor de deur staat.

Zing wanneer je wil

Dus laat jezelf lekker gaan onder de douche, onderweg naar je werk, tijdens de afwas, of zing een liedje wanneer het allemaal even te veel wordt. Zingen is de gezondste manier om de strijd tegen stress te winnen, en laten we eerlijk zijn; is het niet heerlijk om de radio lekker hard te zetten en uit volle borst mee te zingen? Verban die stress voorgoed uit je lichaam, zing jezelf vrij!