Al in de baarmoeder herkent een baby de stem van zijn moeder. En niet alleen de stem van zijn moeder, ook die van vader en andere geluiden die om hem heen plaatsvinden. Iets gedempt weliswaar, door de buikwand en het water om zich heen, maar hij kan stemmen en geluiden herkennen wanneer hij geboren is.

Was je als moeder al aan het zingen voor je baby toen hij nog in de buik zat, dan zal de baby het fijn vinden als moeder later ook voor hem blijft zingen. De baby herinnert de baarmoeder als een veilige plek, en omdat de baby je toen ook heeft horen zingen, zal de stem en het zingen de baby dan ook kalmeren.

Waarom zou je zingen voor je baby?

Er zijn nog meer voordelen aan zingen voor je baby. Zingen biedt troost, zingen maakt baby’s rustig en zingen geeft je baby een warm gevoel van samen zijn. Zingen is dus erg goed voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van je baby. Daarnaast blijf je liedjes herhalen en breid je door te zingen de woordenschat van de baby uit. Als je het zingen combineert met gebaren zal ook de motorische ontwikkeling van de baby gestimuleerd worden, eveneens het muzikale gehoor van je baby, wat erg gunstig is voor de geestelijjke ontwikkeling.

Stoppen met huilen dankzij Michael Jackson

Dat zingen voor een baby een positief effect heeft heb ik ook zelf mogen meemaken. Tijdens mijn zwangerschap was ik bezeten van de muziek van Michael Jackson. Nu ben ik altijd wel een fan geweest van zijn muziek, maar tijdens mijn zwangerschap was hij mijn steun en toeverlaat. Van het refreintje van Earthsong kreeg ik keer op keer kippenvel. Toen mijn zoontje eenmaal geboren was viel me op dat elke keer als dat refreintje voorbij kwam hij stopte met huilen, en als het nummer afgelopen was, hij weer begon met huilen. Dat was mijn bevestiging dat een baby zich inderdaad bewust is van de geluiden om zich heen wanneer hij nog in de baarmoeder zit. Elke keer als hij huilde begon ik dat refreintje voor hem te zingen. Het was een magic trick om hem te kalmeren en in slaap te brengen.

De band versterken door te zingen voor je baby

Nu is mijn zoontje geen baby meer, maar ik blijf voor hem zingen. Zingen versterkt de band tussen ons en doordat ik ook liedjes over hem zing over alledaagse dingen die we samen doen, voelt hij zich betrokken en veilig. Zelf zou ik zeggen, ga maar lekker zingen voor je baby, ouders! Het gaat er niet perse om of het zingen mooi of zuiver is, maar het zingen laat je baby zich lekker voelen omdat jouw stem vertrouwd is voor hem of haar, en daar hebben we tenslotte allemaal profijt van.