Wie wil er nou niet kunnen zingen? Vaak wordt gezegd dat dit “nou eenmaal niet voor iedereen is” weggelegd. Maar niets is minder waar. Wanneer er voor jouw stem een passend plan gemaakt wordt, is de kans zeer groot dat er een jouw onontdekte zangtalent naar boven komt alsof het er altijd al is geweest! Waar begin je dan? Met deze 5 beste zangtips voor beginners weet jij zeker dat je een goede basis legt voor een zingend leven!

1. Oefen rustig, met passie

Hoewel wij aanraden om altijd met passie te oefenen (omdat zingen bijna uitsluitend om passie draait!), moet je het niet te ver overdrijven. Wanneer je te hard schreeuwt of te veel forceert, kun je je stem beschadigen. Je stembanden zijn redelijk sterke spieren en kunnen dus herstellen, maar net als alle andere spieren kan overbelasting een lange tijd voor problemen zorgen. Behandel je stembanden daarom met respect, want…

2. Je stembanden zijn ook maar spieren

Een klassieke beginnerstip dit. Of je nu voor de eerste keer gaat fitnessen, roeien of volleyballen, of zingen dus: zorg ervoor dat je niet overtraint. Je spieren moeten altijd wennen aan nieuwe bewegingen en rituelen, zo ook je stembanden.

3. Zorg voor een warming up

Je zult het misschien zelf ook wel eens gemerkt hebben (of net als ik op de grond liggen rollen om Sheldon Cooper), maar je stembanden hebben een warming-up nodig. Het gebeurt wel eens dat je ’s ochtends niet gesproken hebt tot je op werk aankomt en er dan in de koffiekamer achter komt dat je helemaal geen stem hebt. Ook(/vooral) bij zingen is een warming-up essentieel!

4. Regelmaat maakt meester

Probeer in de beginfase van je zanglessen niet te lang te trainen. Niet alleen moet je niet overtrainen, zoals hierboven uitgelegd, maar het helpt ook om op vaste tijden per week te trainen. Zo kunnen je stembanden wennen aan het ritme, weten ze precies hoe lang ze hebben om te herstellen en zullen ze het snelst “groeien” zonder te beschadigen!

5. Oefenen, oefenen, oefenen.

Ga nu alvast trainen voor je optredens in 2019. Het klinkt altijd demotiverend, maar zingen is een fijne kunst waar heel veel oefening in zit alvorens je veel verbetering merkt. We zouden je nu graag de gouden tip geven waarmee je in een maand de sterren van de hemel zingt, maar de enige gouden tip die wij kennen is het gedisciplineerd blijven oefenen van je zangkunsten. Dit is niet iets wat je in een maand kan. De oude filosofie van de 10.000 uren oefening gaat hier ook op. Met discipline kun jij ook zingen!

Met deze tips moet ook jij aan de slag kunnen en wie weet, misschien doe jij over een jaar wel mee met The Voice! Geen zangblog meer missen? Abonneer je op onze zangnieuwsbrief en ontvang elke week twee blogs in je mailbox! Als extraatje ontvang je dan van ons een gratis proefpakket zanglessen, met onder andere 10 gratis proeflessen en tips om pijn, overbelasting en overtrainen te voorkomen! Bevallen de lessen? Dan kun je voor slechts €1,- voor 30 dagen les nemen, zonder ergens aan vast te zitten! Daarna ben je al voor €9,95/maand lid en ontvang je professionele begeleiding van onze zangcoach Aletta.