Aandachtspunten voor het kopen van een digitale piano

Als je geen plek hebt voor een akoestische piano, je hem wil meenemen of je gewoon in stilte wil kunnen oefenen, is het kopen van een digitale piano soms een uitkomst. Dit zijn kleinere piano’s, die elektronisch werken (via digitaal geluid, in plaats van met een klankkast). Dit varieert van volwaardige piano’s tot portable keyboards, dus er is voor ieder wat wils! Maar waar let je op als je zo’n elektrische piano koopt? Wij geven je hier aantal tips waarmee jij voorbereid op jacht kan naar een digitale piano!

In dit artikel leggen wij de nadruk op het kopen van een digitale piano. Als je meer wilt weten over welke soorten piano’s er zijn, dan raden we je aan om dit artikel eerst te lezen. Wil je tips over het aanschaffen van een akoestische piano? Lees die hier!

De doorslaggevende factoren bij het kopen van een digitale piano

Er zijn een aantal eigenschappen van elektrische piano’s om rekening mee te houden bij de aanschaf. Ten eerste ​de aanslag. Het is een kwestie van smaak of je houdt van een zware of lichte aanslag. Dit heeft te maken met de zwaarte waarmee je een toets naar beneden drukt. Probeer een aantal piano’s, akoestisch of elektrisch, om te kijken of je meer van een zware of een lichte aanslag houdt.
​Daarnaast kun je uiteraard naar de piano luisteren. ​De klank is waarschijnlijk het belangrijkste aan de piano. Vind je hem mooi klinken? En als dat zo is: ​luister met koptelefoon en over de speakers! Dat geluid kan nog al eens verschillen, meestal klinkt het geluid over de koptelefoon beter!
​En tot slot: er bestaat (bijna) niks als ​te veel voorbereiding! Je kunt niet genoeg vooronderzoek doen!

​Hoe test je dit?

​Daar is maar één advies op te geven: je moet het ervaren! Zoek een winkel op in de buurt, of het liefst meerdere winkels en ga eens spelen! Kun je zelf nog niet zo goed spelen? Vraag dan een verkoper/medewerker of hij/zij een stukje voor je wil spelen. Dan kun jij in alle rust luisteren.
Wat je ook kunt doen: vraag hulp van een bekende die al langer piano speelt. De kans is groot dat je het pianospelen van iemand gezien hebt. Nodig deze persoon uit om met een ​expert opinion te kijken naar jouw keuzes!

​​De merken digitale piano’s

​Bij digitale piano’s zijn er een aantal merken die je in de gaten kunt houden. Denk aan Roland, Yamaha, Casio en eventueel Korg. Zijn we een goed merk/model vergeten? Laat het ons weten in de reacties!

Dus nu zit er maar één ding op: naar de winkel en proberen! Voor meer ideeën en leuke blogs over pianospelen, kun je je abonneren op onze pianonieuwsbrief. Hiermee krijg je gratis elke zondag een leuke en leerzame pianoblog in je mailbox waardoor je je vrije dag heerlijk ontspannen doorkomt! Leuke bijkomstigheid: je krijgt dan meteen 10 gratis proeflessen pianospelen erbij. Bevallen de proeflessen? Dan kun je de eerste maand voor slechts €1,- onze pianolessen uitproberen. Dit kun je kosteloos opzeggen met een mailtje, of doorzetten voor slechts €9,95 per maand! Heb jij zelf nog originele manieren om een pianoles te starten? Laat dit dan weten in de reacties!