Page content

Aandachtspunten voor het kopen van een digitale piano

tips voor het kopen van een digitale piano

Als je geen plek hebt voor een akoestische piano, je hem wil meenemen of je gewoon in stilte wil kunnen oefenen, is het kopen van een digitale piano soms een uitkomst. Dit zijn kleinere piano’s, die elektronisch werken (via digitaal geluid, in plaats van met een klankkast). Dit varieert van volwaardige piano’s tot portable keyboards, dus er is voor ieder wat wils! Maar waar let je op als je zo’n elektrische piano koopt? Wij geven je hier aantal tips waarmee jij voorbereid op jacht kan naar een digitale piano!

In dit artikel leggen wij de nadruk op het kopen van een digitale piano. Als je meer wilt weten over welke soorten piano’s er zijn, dan raden we je aan om dit artikel eerst te lezen. Wil je tips over het aanschaffen van een akoestische piano? Lees die hier!

De doorslaggevende factoren bij het kopen van een digitale piano

Er zijn een aantal eigenschappen van elektrische piano’s om rekening mee te houden bij de aanschaf. Ten eerste ​de aanslag. Het is een kwestie van smaak of je houdt van een zware of lichte aanslag. Dit heeft te maken met de zwaarte waarmee je een toets naar beneden drukt. Probeer een aantal piano’s, akoestisch of elektrisch, om te kijken of je meer van een zware of een lichte aanslag houdt.
​Daarnaast kun je uiteraard naar de piano luisteren. ​De klank is waarschijnlijk het belangrijkste aan de piano. Vind je hem mooi klinken? En als dat zo is: ​luister met koptelefoon en over de speakers! Dat geluid kan nog al eens verschillen, meestal klinkt het geluid over de koptelefoon beter!
​En tot slot: er bestaat (bijna) niks als ​te veel voorbereiding! Je kunt niet genoeg vooronderzoek doen!

​Hoe test je dit?

​Daar is maar één advies op te geven: je moet het ervaren! Zoek een winkel op in de buurt, of het liefst meerdere winkels en ga eens spelen! Kun je zelf nog niet zo goed spelen? Vraag dan een verkoper/medewerker of hij/zij een stukje voor je wil spelen. Dan kun jij in alle rust luisteren.
Wat je ook kunt doen: vraag hulp van een bekende die al langer piano speelt. De kans is groot dat je het pianospelen van iemand gezien hebt. Nodig deze persoon uit om met een ​expert opinion te kijken naar jouw keuzes!

​​De merken digitale piano’s

​Bij digitale piano’s zijn er een aantal merken die je in de gaten kunt houden. Denk aan Roland, Yamaha, Casio en eventueel Korg. Zijn we een goed merk/model vergeten? Laat het ons weten in de reacties!

Dus nu zit er maar één ding op: naar de winkel en proberen! Voor meer ideeën en leuke blogs over pianospelen, kun je je abonneren op onze pianonieuwsbrief. Hiermee krijg je gratis elke zondag een leuke en leerzame pianoblog in je mailbox waardoor je je vrije dag heerlijk ontspannen doorkomt! Leuke bijkomstigheid: je krijgt dan meteen 10 gratis proeflessen pianospelen erbij. Bevallen de proeflessen? Dan kun je de eerste maand voor slechts €1,- onze pianolessen uitproberen. Dit kun je kosteloos opzeggen met een mailtje, of doorzetten voor slechts €9,95 per maand! Heb jij zelf nog originele manieren om een pianoles te starten? Laat dit dan weten in de reacties!

Comment Section

16 reacties op “Aandachtspunten voor het kopen van een digitale piano


Door Maril op 16 juli 2017

n digitale piano….bedoelen jullie niet n elektrische of elektronische piano??


Door Team Muziekschool.nl op 1 augustus 2017

Hoi Maril, een digitale piano is ook altijd elektr(on)isch. Maar een elektronische piano werkt analoog en heeft beperkte geluidsmogelijkheden. Een digitale piano is als een computer, je kunt er – als je dat zou willen – ieder instrument mee imiteren. Groeten, Carina


Door Johan op 11 juni 2017

Waar ik behoefte aan zou hebben is een lijstje met digitale piano’s die met name goed zijn in piano/vleugel klank. Daarnaast is meegenomen clavecimbelklank en – in mindere mate, want dat blijft behelpen – kerkorgelklank. Als ik op websites klankvoorbeelden hoor, wordt er meer getoond inzake allerlei toeters en bellen dan de genoemde klanken, en de rest vind ik echt bijzaak. In de winkels word ik overspoeld met overweldigende keuze met ook vooral toeters en bellen en kom ik niet met een duidelijk beeld thuis.


Door Team Muziekschool.nl op 13 juni 2017

Hallo Johan, heel begrijpelijk dat je door de bomen het bos niet ziet. Dat herkennen wij heel goed. Maar het blijft zo’n persoonlijke keuze. Neem jezelf bij een volgende bezoek aan een winkel voor dat je je niet laat afleiden door die toeters en bellen. Trek er de tijd voor uit om (met koptelefoon) een paar vaste, maar verschillende stukken te spelen met alleen maar de genoemde klanken en maak aantekeningen van je vergelijkend onderzoek. Waarschijnlijk kun je al gauw wat wegstrepen en maak je de selectie steeds nauwer. Bij het maken van de uiteindelijke keuze tussen je laatste twee of drie kun je misschien tot slot nog even naar de toeters en bellen (nice-to-haves) kijken, maar niet direct al. Hopelijk vind je jouw ideale piano. Groeten, Carina


Door René op 11 juni 2017

Je vergeet nog een belangrijk voordeel van een digitale piano … je hoeft hem nooit te laten stemmen. Dat scheelt ook weer een paar centen.
Ik heb een digitale (Roland) piano en ben daar dik tevreden mee. Met name omdat ik met koptelefoon op kan spelen/oefenen terwijl mijn vrouw naar de TV zit te kijken. Als je een A-merk zoals Roland, Yamaha, Casio of Kawai koopt kun je je geen buil vallen. Vooral als je er eentje hebt waarbij de toetsen niet zo’n lawaai maken.
Natuurlijk is de klank niet 100% gelijk aan een akoestische piano, maar laten we wel wezen …. de meeste mensen zal dat niet eens opvallen zolang je ze niet direct naast elkaar hoort. Bovendien, een akoestische piano zelf is ook weer niets vergeleken met het ongelooflijke geluid dat uit een vleugel komt.
En eerlijk gezegd hoor ik persoonlijk nog veel liever een digitale piano dan een akoestische die niet meer helemaall goed gestemd is.


Door Team Muziekschool.nl op 11 juni 2017

Goed punt René, dat is inderdaad een groot voordeel! Dank en groeten, Carina


Door Ingrid Uitterdijk op 31 oktober 2017

Het geluid zal inderdaad nooit overeenkomen met dat van een akoestische piano, omdat je niet met effecten kunt spelen, oftewel de verschillende manieren waarop je de toetsen kunt aanslaan buitenom staccato, legato etc.
Bij een digitale piano zit daarin geen verschil. Hoe je de toetsen ook aanslaat, er is alleen maar verschil in volume, niet in dynamiek.
Maar alleen een al wat gevorderde pianist voelt en hoort dat verschil heel duidelijk.
Sinds een aantal jaren is er daarom een nieuw systeem op de markt, namelijk een digitale piano met ingebouwde hamers om het gevoel van een akoestische piano te geven, namelijk de Grand Touch Digital Piano.

Wat betreft het geluid zelf kun je alle kanten op, want er zijn geweldige samples van de beste akoestische piano’s en vleugels te krijgen en zelfs van oude kroegpiano’s (Honky Tonk Piano) die je op kunt slaan op de digitale piano, door kunt sturen van je computer naar de piano of die je later kunt invoeren met een muziekprogramma.
Het geluid is dus aan te passen!

Belangrijk is dus de gebruikersvriendelijkheid en voorál de aanslag.


Door marc van rooy op 10 juni 2017

ik heb al een digitale piano


Door Joke Hinskens op 15 juni 2017

Ik heb een Roland 3500s maar helaas doen een paar toetsen het niet meer. Is er een mogelijkheid om die aan huis te laten repareren?


Door Team Muziekschool.nl op 16 juni 2017

Hoi Joke, informeer even bij de officiële service centres in Nederland: https://www.roland.com/nl/support/service_centers-1/?lang=nl-NL. Of misschien kun je uit de voeten met de instructievideo’s op Youtube die laten zien hoe je je Roland zelf kunt repareren. Hopelijk heb jij je piano gauw weer aan de praat. Groeten, Carina


Door lidy kooreman op 10 juni 2017

Steven, ik heb al lessen . de piano nieuwsbrief lijkt me interessant. Hoe kom ik daaraan??


Door Team Muziekschool.nl op 13 juni 2017

Beste Lidy, wanneer je de proeflessen hebt aangevraagd zou je ook automatisch de nieuwsbrief moeten ontvangen. Check ook je spam even, soms komen onze mails daar in. Markeer de mail vervolgens als ‘geen spam’, dan komt de nieuwsbrief volgende keer gewoon in je inbox. Wij checken hier ook even of je wel op de mailing list staat. Zo niet, dan voegen we je toe. Dank en groeten, Carina


Door M Hubregtse op 10 juni 2017

Wat vindt u van de stage-studio van “orla”?


Door Team Muziekschool.nl op 13 juni 2017

Beste M, daar hebben we zelf geen ervaring mee. Maar er zijn mensen laaiend over. Vooral over de prijs/kwaliteitverhouding. Ook voor deze piano geldt: ervaar het zelf eens. We staan er in elk geval niet afwijzend tegenover. Groeten, Carina


Door Ruud Gras op 10 juni 2017

Vergeten is Kawai, die maken digitale piano’s van hoge kwaliteit.


Door Team Muziekschool.nl op 11 juni 2017

Dank voor je toevoeging Ruud. Groet, Carina

Plaats een reactie


*