Aandachtspunten voor het kopen van een akoestische piano
Je hebt eindelijk besloten een piano te kopen en bent op zoek naar tips? De reis naar het kopen van een akoestische piano is bovenal leuk, maar brengt ook veel vragen met zich mee. Waar moet je op letten en welke piano past het beste bij jou? Kortom hoe voorkom je een miskoop? In dit artikel geven wij graag een aantal tips die je helpen om jouw keuze te kunnen maken.
In dit artikel leggen wij de nadruk op het kopen van een akoestische piano. Als je meer wilt weten over welke soorten piano’s er zijn, dan raden we je aan om dit artikel eerst te lezen. Wil je tips over het aanschaffen van een digitale piano? Lees die hier!
De doorslaggevende factoren bij het kopen van een akoestische piano
We leven in een tijdperk waarin bijna alles online te bestellen is. Kleding, boodschappen, zonnebrillen, boeken, dieren. Zo ook piano’s. Voor wie precies weet wat hij wil is dit een prima optie. Online kun je makkelijker prijzen vergelijken en hoef je de deur niet uit.
Voor wie echter nog zoekende is, of ook maar enige vorm van twijfel heeft bij het online kopen, raden wij aan om toch eerst een fysieke winkel te bezoeken. Hier kan je namelijk de piano’s zien, voelen en uitproberen. Een (goede) medewerker kan je bovendien direct van onafhankelijk advies voorzien.
Voordat je naar de winkel gaat
Je maakt het keuzeproces al een stuk eenvoudiger als je thuis wat voorbereidingen treft. Bedenk dat een piano gelijk staat aan een meubelstuk. Hoe groot mag de piano zijn en op welke plek komt deze te staan. Piano’s zijn er in verschillende maten, dus meet de ruimte waar deze komt te staan eerst op voordat je naar de winkel gaat. Bedenk je ook dat de piano natuurlijk niet de hele dag in de volle zon mag staan of een ruimte waar veel vocht is.
Welke klank vind je mooi?
De bouw van een piano is van invloed op de klank die eruit komt. Een piano met bijvoorbeeld een hoge kast en heeft vaak een vollere klank dan een lage piano. De keuze die je hierin maakt komt puur neer op persoonlijke voorkeur. Om de klank van verschillende piano’s te vergelijken, sla je op iedere piano telkens dezelfde toetsen aan.
Hoe zwaar mag de aanslag zijn?
Ook de aanslag kan per piano verschillen. De aanslag bepaalt hoe zwaar een piano speelt. Voor kinderen wordt vaak aanbevolen om een piano met lichte aanslag aan te schaffen. Om de aanslag uit te proberen, kan ook weer steeds hetzelfde stukje van elke piano bespeeld worden.
Waar let je nog meer op?
Tot slot is de prijs natuurlijk een belangrijk aspect. Hoeveel je over hebt voor een piano bepaal je natuurlijk zelf. De hoogte van de prijs hangt onder andere af van de kwaliteit en het materiaal waarvan de piano is gemaakt. Ook het uiterlijk van de piano weegt mee in de beslissing. Dus welke kleur mag de kast hebben? Wil je een matte kast of met glans?
Dus nu zit er maar één ding op: naar de winkel en proberen! Voor meer ideeën en leuke blogs over pianospelen, kun je je abonneren op onze pianonieuwsbrief. Hiermee krijg je gratis elke zondag een leuke en leerzame pianoblog in je mailbox waardoor je je vrije dag heerlijk ontspannen doorkomt! Leuke bijkomstigheid: je krijgt dan meteen 10 gratis proeflessen pianospelen erbij. Bevallen de proeflessen? Dan kun je de eerste maand voor slechts €1,- onze pianolessen uitproberen. Dit kun je kosteloos opzeggen met een mailtje, of doorzetten voor slechts €9,95 per maand! Heb jij zelf nog originele manieren om een pianoles te starten? Laat dit dan weten in de reacties!