Ja, vreselijk, de Click-track. Een onmisbaar stukje software die we in de studio (en thuis) gebruiken om “strak” op de “grid” te spelen. Maar hoe gaan we hier het beste mee om? Ik weet het, ik loop er vaker over te zeuren. Begrijp mij echter niet verkeerd hoor! Ik zie het naast mijn aartsvijand ook absoluut als een fijn hulpmiddel! Laten we even in-zoomen op een aantal bevindingen die ik heb gedaan tijdens studiowerk die u mogelijk van pas komen met daarbovenop wat tips om deze drumles compleet te maken. 

click track

Metronoom

Een metronoom of click-track is alles behalve muzikaal. Ze is strak, constant en je kunt altijd op haar bouwen, maar laten we eerlijk zijn: ze is eigenlijk toch wel een beetje.. tja.. stijfjes? Vandaar dat ik er na een tijdje achter kwam dat ik die stijve oude tante niet als rots in de branding moet gaan zien, maar juist als een tool voor waar ik “ongeveer” moet zitten. Naar mijn mening is het helemaal niet altijd de bedoeling om exact op die puls te zitten, maar er eigenlijk een beetje mee te dansen als het ware. Je daagt elkaar een beetje uit.

Daarna begon ik (a la Greb) de metronoom als percussie te zien (wat het eigenlijk allemaal veel muzikaler maakte). Denk hierbij aan het omdraaien van de maat in de metronoom. Ze geeft geen kwarten meer aan, maar speelt als “percussie” op de off-beat. Probeer maar eens. Het klinkt makkelijker dan dat het is! Zeker bij de wat lastigere grooves!

Metronoom

Een derde tip die ik mee kan geven is vervang de metronoom. Vooral voor “feel” dingen en interpretatie is het helemaal niet raar om een shaker te pakken? Misschien wel een loopje met bongo’s?

 Een vierde tip: Oefen met een metronoom waarbij u alleen één enkele keer de downbeat krijgt om de paar maten. U zult snel merken dat als er opeens 15 kwarten verdwijnen u er zacht gezegd.. tja.. naast zit. Dit helpt voor meer bewustzijn van subdivision (althans, het hielp/helpt mij!).

Hoe dan ook, de metronoom is verraderlijk en kan absoluut als lastig worden beschouwd mits we het hebben over écht en absoluut er op zitten of er “omheen dansen”. Oefen dit, zeker als u van plan bent de studio in te duiken! Is het een vereiste om een goede drummer te worden? Ja en nee. Een discussie die ik spoedig op zal werpen!

Wilt u meer weten over drummen? Lees dan onze andere drum gerelateerde artikelen op Muziekschool.nl. Vergeet bovendien ook niet om een kijkje te nemen bij onze drumles.