Drums Onderhouden. Ja, het moet gebeuren. Voor de een is het stof op de kit, voor de ander een jaarvoorraad aan haardhout tussen de vel en de rand. Waar de een een harde tik kan verwachten als er met de stemsleutel (uiteraard vastgeklemd aan een waterpomptang) aan de vastgeroeste lugs van de trommel gefrummeld wordt, wordt de ander misselijk van de 20 jaar oude hi-hat standaard die nu alleen nog maar in 2 fases opengaat: absoluut dicht en absoluut open. Geen middenweg, geen nuances. Ja. Tijd voor wat onderhoud.
Laten we even beginnen bij een basis dingetje die ik eerst mee wil geven: Er hoeft niets mis te zijn met een kit die wat onderhoud te kort komt. Sterker nog, ik ken voorbeelden van bewust minder goed onderhouden kits die er ook helemaal naar klinken! En dát, dames en heren, kan ook absoluut te gek zijn.
Ga voor die frisse klanken
Maar stél nou dat we toch weer even terug willen naar die open, frisse klanken. Dan moet het gewoon even gebeuren.
Het buitenste gedeelte van de trommel mag uiteraard niet achter blijven! Wat mij betreft is daar een simpele veeg met een keukenrol al voldoende, maar ik ken gevallen waar mensen er veel dieper op in gaan. Hiervoor moet je echter even checken van wat voor materiaal de desbetreffende trommel is gemaakt om deze niet te beschadigen!
De pedalen, die koester ik alsof mijn leven er vanaf hangt! Welke drummer kent het niet: Dat gevoel wanneer een pedaal stagneert of het begeeft? Dat moment dat je beseft dat er een enkel deel van de machine is dat weg valt, en daarom moet je schakelen naar noodoplossingen! Liever niet. Check daarom de pedalen, zowel kick als HH, zorgvuldig! Maak ze met liefde schoon (even een papiertje of, ja dames en heren, een compressor er op), ze staan namelijk elk optreden voor je klaar. Geef ze ook te eten (olie, niet te veel), dan blijven ze soepel.
Vervang die vellen! En terwijl je dit doet, check even of het heel erg verroest is rond de randen. Bij mij lijkt het overigens ook chronisch alsof de jazz-elfjes elke maand het hele binnenwerk komen toetakelen. Hoe dan ook, check even of ze allemaal nog vast zitten (bij alle trommels uiteraard!). Daarnaast ga ik zelf ook altijd even met een papiertje rond de randen om alle vuiligheid er af te halen (en het leuke is, ik heb ondervonden dat dit best heel veel met de klank doet!).
Cymbals, zelfde verhaal. Maak ze schoon. Tegenwoordig is een spraytje cymbal cleaner gewoon te koop bij de muziekwinkel om de hoek en kan dit zeker iets moois doen met het geluid (en hoe het er uit ziet uiteraard).
Blijf controleren
Ok, ik kom woorden te kort. Niet gevreesd though, ik wil in de toekomst het drumstel een aantal keer gaan ontleden om er in detail op in te gaan. Al met al raad ik aan om van tijd tot tijd even alles na te lopen. Klinkt alles nog ok, speelt alles nog goed en waarom wel of niet? Stel deze vragen! Het helpt.
Ben je nog niet bekend met alle onderdelen van je drumstel, lees dan eerst dit artikel. Op Muziekschool.nl vind je bovendien nog veel meer handige drum gerelateerde artikelen.