Leren drummen - Kennismaken met het drumstel

Als je wilt leren drummen dan is het natuurlijk belangrijk om te weten waar je aan begint en vooral om goed kennis te maken met het instrument. Daarom gaan we met dit artikel terug naar de basis en leggen we je precies uit hoe een drumstel (ook wel drums genoemd) is opgebouwd. Welke naam hoort bij welk onderdeel? Kortom, met behulp van dit artikel stap jij straks vol zelfvertrouwen achter je drumstel!

Het hart van het drumstel

bass drumIeder drumstel bestaat uit trommels en bekkens. We beginnen gelijk bij het hart van het drumstel, namelijk de bass drum, de snaredrum en de hihat. De bass drum is die grote trommel in het midden, welke je met een pedaal bediend. Deze trommel zorgt voor de lage bas klanken en is belangrijk voor de bepaling van het ritme.

De snaredrum heeft ondervel, waaronder een matje met gespannen metalen snaren zit. Dit zorgt voor dat scherpe geluid. De snaredrum wordt ook wel de ‘snare’ genoemd.

hihatHet hart van het drumstel wordt compleet gemaakt met de hihat. Dit zijn twee bekkens die je ook met een pedaal bediend. Door middel van je voet kun je de hihat openen en de sluiten. Wanneer je met je stokken op de hihat slaat, terwijl deze sluit, kun je dat sis geluid produceren. De hihat is tot slot ook belangrijk voor het bepalen van het ritme.

De trommels

Het is belangrijk dat de vellen van alle trommels op dezelfde manier zijn gespannen, zodat deze allemaal dezelfde klank geven. Je kan je drumstel van zoveel trommels voorzien als nodig is. Uiteraard zal je de drumlessen beginnen met een kleine selectie.

Eén van de eerste dingen die je tijdens drumles al snel krijgt te horen is dat je bij een drumstel nooit spreekt van een toonhoogte, maar van een klank. Dit komt omdat de trommels geen regelmatige geluidstrillingen produceren.

De trommels bespeel je met speciale drumstokken of brushes. Hierover is al een uitgebreid artikel geschreven.

De bekkens

BekkensIn het Engels worden bekkens ook wel ‘Cymbals’ genoemd. Een term die je vast wel vaker gaat tegenkomen. Je kent natuurlijk al de hihats. Daarnaast wordt er ook nog onderscheid gemaakt tussen afslagbekkens en ritmebekkens. Afslagbekkens zorgen voor die extra ‘kick’ tijdens een nummer. Zo worden ze vaak gebruikt om een nummer extra sterk af te sluiten. Ritmebekkens (de naam zegt het al), zijn iets minder aanwezig en ondersteunen het ritme.

Speciale bekkens zijn ook wel de ‘Splash’ en de ‘China’.

Leuke extra’s

Om alle bovenstaande onderdelen van het drumstel onder de knie te krijgen, kost natuurlijk even wat tijd. Voor de gevorderde drummer is het ook leuk om bijvoorbeeld een koebel, woodblocks, triangels, buisklokken of tamboerijnen toe te voegen. Hiermee maak je, je optreden extra bijzonder!

Lees ook onze andere artikelen over drummen op Muziekschool.nl of neem eens een kijkje bij onze cursus drummen.