Engelse klanken zingen: 3 essentiële tips

Bij zanglessen in Nederland wordt er op veel verschillende aspecten gelet, maar de technische uitspraak van Engelse klanken wordt vaak vergeten. Raar, want veel van ons zullen veel in het Engels gaan zingen of doen dat zelfs al en iedereen heeft een hekel aan de stereotype lelijke Nederlandse uitspraak van Engelse woorden. Veel zangcompetities zijn streng op de Engelse uitspraak, dus het is zeker iets om op waarde te schatten. Hier volgen Muziekschool.nl’s tips voor beter Engelse klanken zingen!

1. Minder knijpen

In het Nederlands spreken wij redelijk geknepen, wat het Engelse klanken zingen niet makkelijker maakt. Een voorbeeld van een klank die moeilijk te perfectioneren is voor Nederlanders, is het woord “you”. Denk maar aan al die keren dat je familie tijdens kerst “Ol ai want forr kristmahs, is joeee” gezongen heeft. Sterker nog, in dat refrein zitten bijna alleen maar lastige klanken. We focussen ons voor dit voorbeeld even op “you“. In het Nederlands wordt dit vaak afgekapt naar “joe”. Minder vloeiend, minder lang en veel minder mooi. Probeer de volgende oefening om dit te verbeteren:
Duw de achterkant van je tong richting je bovenkiezen, zing langzaam “you” en probeer die klank met een zo breed mogelijke keel en mond vast te houden. Dit oefenen met een microfoon en koptelefoon kan zeker geen kwaad, omdat je jezelf dan natuurlijk veel beter en veel waarheidsgetrouwer kunt horen.

2. Engelse klanken zingen doe je vanuit de achterkant van je mond

Alle klanken in het Engels zijn langer dan de Nederlandse equivalenten. Dit komt omdat de Nederlandse taal een staccato taal is en de Engelse een legato. Door te proberen je Engelse klanken zwaar te overdrijven, raak je gewend aan de Engelse manier van zingen. Het kan even wennen zijn, het zal zelfs heel geforceerd klinken in het begin, maar door als het ware door de limieten van je Nederlandse opvoeding te breken, is het mogelijk om het Engelse klanken zingen op een correcte wijze aan te leren.

3. Blijven oefenen. En oefenen. En oefenen.

Ze zeggen dat je elke vaardigheid kunt leren door er 10.000 uur aan te werken. Laten we hopen dat deze iets eerder aan te leren is, maar het principe blijft zeker staan. Door dag in, dag uit te oefenen met Engelse klanken zingen kun jij er voor zorgen dat je alle klanken aanleert en daarna is het haast onmogelijk om ze weer af te leren. Het is geen kwestie van of, maar een kwestie van wanneer jij de Engelse zang meester bent!

Ga met deze tips aan de slag en je zult gegarandeerd je Engelse klanken verbeteren. Geen zangblog meer missen? Abonneer je op onze zangnieuwsbrief en ontvang elke week twee blogs in je mailbox! Als extraatje ontvang je dan van ons een gratis proefpakket zanglessen, met onder andere 10 gratis proeflessen en tips om pijn, overbelasting en overtrainen te voorkomen! Bevallen de lessen? Dan kun je voor slechts €1,- voor 30 dagen les nemen, zonder ergens aan vast te zitten! Daarna ben je al voor €9,95/maand lid en ontvang je professionele begeleiding van onze zangcoach Aletta.