Gitaar spelen zonder pijnlijke vingers

Gitaar spelen biedt natuurlijk ontzettend veel voordelen en brengt zowel de gitarist als de luisteraar veel plezier. Helaas kan gitaar spelen ook een klein nadeel met zich meebrengen, waar vooral beginners last van hebben. Namelijk pijnlijke vingers. Beginnende gitaristen hebben vaak nog weinig eelt op hun handen en dan kun je die snaren na een paar minuten al goed voelen. Wij geven daarom graag wat tips en tricks waarmee je dit probleem kan voorkomen.

Rustig opbouwen

Vooral met stalen snaren kan het gitaar spelen al snel tot pijnlijke vingertoppen leiden. Je kan wel proberen om pleisters om je vingertoppen te binden, maar daar wordt gitaarspel meestal niet beter van. Spijtig genoeg is dit een reden dat veel beginners al snel weer afhaken, terwijl dat helemaal niet nodig is.

Het goede nieuws is dat dit probleem zich vanzelf gaat oplossen naarmate je meer hebt gespeeld. Mensen kweken over het algemeen redelijk snel eelt op de vingertoppen, waarna het gitaar spelen een stuk minder pijnlijk wordt.

Bouw het gitaar spelen daarom rustig op als je begint. Heb je op maandag een gitaarles gehad en veel geoefend? Plan dan op dinsdag een rustdag in, zodat je vingers zich kunnen herstellen. Je zal dan merken dat je op woensdag zonder probleem weer makkelijker gitaar speelt.

Plectrum

Een plectrum is een stukje plastic dat wordt gebruikt om de snaren mee aan te slaan en is dus ideaal om pijnlijke vingertoppen te voorkomen. Helaas creëert een plectrum vooral een wat koeler geluid, waardoor deze niet voor alle muziek geschikt is. Een plectrum wordt daarom vooral gebruikt op de elektrische gitaar bij rock en metal muziek.

plectrum

We raden je in ieder geval zeker aan om een plectrum aan te schaffen, omdat het een erg handig hulpmiddel kan zijn. Een plectrum haal je voor slechts enkele euro’s bij de muziekwinkel. In dit artikel gaan we dieper in op het gebruik van een plectrum.

Overige tips

Wanneer je tijdens het gitaar spelen snel pijnlijke vingers krijgt, kan dit ook komen doordat je gitaar niet goed is afgesteld. Als de snaren op je kam onnodig hoog staan, kan je eerder last krijgen.

Tot slot is het belangrijk om ontspannen te spelen. Wanneer je krampachtig je gitaar vasthoudt, trekt dit ook door naar je vingers. Voor sommige mensen schijnt het ook te helpen om de handen van te voren warm te maken.

De belangrijkste tip is vooral om rustig op te bouwen en te oefenen, dan komt het vanzelf helemaal goed.

Op Muziekschool.nl vind je nog meer handige artikelen over gitaar spelen. Bekijk bovendien ook eens onze gitaar cursus.