Welkom bij alweer het laatste deel van onze reeks over gitaarversterkers. Tijdens deze reeks leer je alles wat je moet weten over gitaarversterkers, zodat je straks de juiste keuze maakt bij het aanschaffen. In dit laatste artikel vertellen we alles over de samenstelling van een gitaarversterker en geven we je nog een paar laatste tips mee bij het aanschaffen.

In het eerste en tweede artikel zijn we ingegaan op de soorten versterkers en de classificatie van gitaarversterkers. Wij raden je sterk aan om eerst deze twee artikelen te lezen, indien je dit nog niet hebt gedaan. Bekijk hier deel 1 en deel 2.

Samenstelling van de gitaarversterker

De manier waarop een gitaarversterker is samengesteld, zegt veel over de kwaliteit, duurzaamheid, bediening en toepassingsmogelijkheden. Vraag jezelf daarom af welke eigenschappen je aan een gitaarversterker belangrijk vindt en welke minder belangrijk. Vind je bijvoorbeeld het gewicht belangrijk, wil je een simpele bediening of juist zoveel mogelijk opties?

Combinatie of los

Een gitaarversterker bestaat natuurlijk uit meerdere onderdelen, waarvan de versterker en de luidspreker de belangrijkste zijn. Wil je zo min mogelijk units en alles zoveel mogelijk bij elkaar? Kies dan voor een combo versterker. Dit is een kast waarbij de versterker en luidspreker bij elkaar zitten. Het nadeel is dat deze combo kasten hierdoor redelijk zwaar zijn.

Je kan ook een set aanschaffen waar de luidspreker en versterker los van elkaar zijn. Voor een optreden betekent dit meer voorbereidingswerk, omdat je alles eerst nog moet aansluiten. Het voordeel is dat de losse onderdelen een stuk lichter zijn en je de set kan customizen met bijvoorbeeld extra onderdelen.

Materialen

De kast van de versterker wordt gemaakt van hout. Wil je kwaliteit? Let dan op dat dit hout ten minste 4 á 5 cm dik is. Bij een dunnere wand kan de kast teveel gaan trillen door de luidsprekers met als gevolg dat onderdelen los kunnen raken. Bovendien klinkt het geluid beter bij een degelijke kast. Kies indien mogelijk ook voor een kast met een dichte achterkant, dit is namelijk ook beter voor het geluid.

Om ervoor te zorgen dat je nieuwe gitaarversterker mooi blijft is het aan te raden om voor een gitaarversterker te kiezen met beschermde hoekjes te kiezen. Mocht je die niet hebben dan kan je ook proberen om zelf bescherming op de hoeken aan te brengen.

De luidsprekers

De grootte van de luidsprekers en de wattage, hangt af van je wensen en vooral waar je gaat spelen. Blijft het puur hobbymatig en speel je dus vooral in kleinere ruimtes? Kies dan voor een Modeling combo of transistor units met lage wattage (10 tot 30 watt) en kleine speakers (25 cm). Hiermee bespaar je een hoop geld en voor kleine ruimtes heb je vaak ook niet meer nodig.

Heb je een versterker met een voller geluid nodig, omdat je vaker optreed in kleine openbare locaties? Dan is een buizenversterker of modeling combo een betere optie. Denk aan 50 watt en een speakergrootte van 30 cm.

Speel je op grote locaties en heb je dus veel volume nodig? Kijk dan naar gitaarversterkers met meer dan 100 watt en meerdere speakers van 30 cm. Dit kan zowel een combo als gescheiden versterker betreffen.

Een gitaarversterker kopen

Er zijn natuurlijk nog veel meer extra eigenschappen waar je naar kunt kijken bij een gitaarversterker, zoals Reverb units, toonregelaars, equalizer en effectieve loops.

Zeker wanneer je nog twijfelt over je aankoop en nog niet precies weet wat je wilt, raden wij je aan om een fysieke muziekwinkel te bezoeken. De verkoper kan je adviseren en je kan de gitaarversterkers in het echt zien.

Wij hopen dat deze reeks over gitaarversterkers je heeft geholpen om de juiste keuze te maken. Kijk op Muziekschool.nl voor meer handige artikelen voor gitaristen.