Iedereen die wel eens naar hardere rock- of metalgenres heeft geluisterd, is bekend met het fenomeen: grunten. Wat voor het ongetrainde oor als ordinair schreeuwen kan klinken, betekent voor de liefhebbers veel meer. ​Hate it or love it, het is een gecompliceerde vaardigheid, die met het nodige respect voor je stem getraind moet worden. Je gebruikt je stem namelijk op een zeer ongebruikelijke manier en daardoor kan het zijn dat je iets forceert of beschadigt. Hoe voorkom je dat je je stem (op de lange termijn) beschadigt maar dat je wel indruk maakt, oftewel: hoe leer je veilig grunten? Wij nemen hier de technieken door!

Wat is grunten?

​Grunten, (death) growlen, death grunts, growled vocals, growling of een van de andere vele bekende benamingen voor dit fenomeen, slaat allemaal op één en hetzelfde fenomeen: het gebruiken van je stem, op een monsterachtige wijze, om power en een veel zwaardere lading aan je (heavy) metalsongs te geven. Voorbeelden van bekende bands die hier groot mee geworden zijn, zijn King Crimson, Black Sabbath, Motörhead’s Lemmy en zelfs Pink Floyd heeft het gebruikt.

​Zo ver bekend is grunten afkomstig van de V​ikingen. In een theaterstuk uit de 12e eeuw wordt de rol van de Duivel gespeeld door iemand die alle liedjes ook met een lage, grommende stem zong. Verdere klassieke voorbeelden zijn een nummer van The Who uit 1966, Screamin’ Jay Hawkins uit 1956 en Mike Oldfield’s “Tubular Bells, part two” uit 1973.

​Hoe leer je jezelf veilig grunten aan?

Laten we bij het begin beginnen: leer eerst goed zingen! Dit is misschien voor je grunt-sound niet zo nuttig, maar door goed te leren zingen leer je wel je stembanden kennen en je adem reguleren. Met grunten leer je om heel veel kracht te geven met je stem, terwijl je probeert niet je stembanden of longen te blesseren. Het kan moeilijk zijn om de balans te vinden en daarom kan je niet voorzichtig genoeg oefenen.

Begin rustig op te warmen met zangoefeningen (kijk daarvoor bij één van onze vele zangoefeningen-posts!) en probeer een kop thee of koffie te drinken. Dit ontspant je stembanden. Let er op dat je niet te warm of te koud drinkt! Beide kunnen schadelijk voor je zangcapaciteiten zijn. En ander idee om je voor te bereiden is om een paar minuten (3-5) ritmisch te hummen. Hiermee warm je je stembanden langzaam en voorzichtig op om lage tonen te produceren.

​Probeer tijdens het grunten zo veel mogelijk lucht door je stembanden te persen, zonder dat je te veel lucht door je keel forceert. Dit klinkt heel tegenstrijdig (en dat is het eigenlijk ook), maar veilig grunten is op je limiet werken. Probeer die limiet te vinden!

​Tot slot kun je oefenen door heel hard en laag “ugh!” te roepen (alsof je ergens heel teleurgesteld mee bent) en dat geluid te proberen vast te houden. Probeer dat geluid uit te rekken en er woorden mee te spreken. Kan je dit langer vasthouden, kun je ook het veilig grunten eenvoudiger leren!

​Extra tips

– Blijf rechtop staan
– Span je buikspieren aan
(duw de lucht echt vanuit je buik naar buiten)

Ben jij klaar om zonder risico voor je stem te leren grunten? We horen graag wat je er van maakt! Wil je meer van dit soort tips en technieken ontvangen? Abonneer je op onze zangnieuwsbrief en ontvang elke week een blog in je mailbox! Als extraatje ontvang je dan van ons een gratis proefpakket, met onder andere 10 gratis proeflessen! Bevallen de lessen? Dan kun je voor slechts €1,- voor 30 dagen les nemen, zonder ergens aan vast te zitten! Daarna ben je al voor €9,95/maand lid en ontvang je professionele begeleiding van onze zangcoach Aletta.