Sommige van jullie schrikken op het moment dat we het over opnames hebben. Laten we eerlijk zijn, in negen van de tien artikelen heb ik het er over. Laten we even helder stellen dat op het moment dat ik daar weer eens over begin, het in de eerste instantie niet heb over een professionele studio waar u met een analoge mengtafel van 328 sporen moet werken. Nee, ik heb het puur over oefentakes deze keer. Studiowerk wil ik het later nog wel even met jullie over hebben uiteraard, maar voor nu, oefentakes. Een belangrijk onderdeel voor wie wil leren drummen.

Digitaal

De meeste van ons leven ondertussen in het digitale geweld van de 21ste eeuw met al haar voor en nadelen. Een voordeel is onder andere dat we vrij makkelijk een iphone op record kunnen zetten en opnemen. Het nadeel van ons instrument is dat het vaak te hard is om gewoon even wat software op record te zetten. Alles overstuurt en definitie verdwijnt. Tóch kun je vaak timing dingen terughoren en dus analyseren en corrigeren. Maar om dit oversturende probleem even op te lossen ga ik het hebben over wat andere mogelijkheden die bereikbaarder zijn dan je denkt! 

De mogelijkheden

Als eerst: er bestaat een apparaatje wat de “Zoom” heet. Veel gebruikt apparaatje in muziekland. Google het even.

Drums opnemen

Een interface en een paar microfoons doet nog meer wonderen qua definitie. In deze tijd kost het ook niet meer de wereld. En vergeet niet, er zijn talloze grote platen ingespeeld met maar een paar microfoons hangend boven de kit. Ik ga bewust even niet in op alle soorten microfoons en audio interfaces waar je mee kunt knoeien, aangezien het dan een erg lang artikel gaat worden. De tip die ik hierin mee wil geven is simpel: ga naar de muziekwinkel om de hoek en laat je adviseren.

Experimenteer even met plaatsing van microfoons! Dat is altijd een verhaal apart waar ik later in detail nog even op in ga. Als je eenmaal de set-up hebt die je nodig hebt om op te kunnen nemen, zul je absoluut achter dingen komen die je nog nooit hebt gehoord. Naar mijn mening is dit echt een aanrader als je overweegt jouw spel naar een volgend niveau te tillen!

De basis is echter misschien wel fijn om even op papier te zetten: In de meeste situaties hebben we het over drie redelijk simpele stappen. (1), De microfoon gaat naar (2) de audio interface om naar (3) de computer te gaan. Dan is het een kwestie van “record” en terugluisteren.

Drums opnemen

Software

Even wat anders: software. Je hoeft natuurlijk geen Pro-Tools of Logic te gebruiken, er zijn talloze  goedkopere varianten hierop (hoewel ik absoluut 100% pro-Pro-Tools ben). Voor Apple gebruikers is vaak de grote vriend Garageband een optie.

Voor onze collega’s met een elektrische kit, je hebt gewoon een record functie.

Hoe dan ook, geloof mij, om op een next level te komen moet er opgenomen en terug geluisterd worden. Ik dacht dat 100% van wat ik speelde helemaal te gek was totdat ik mijn eerste opnames terug hoorde. Opeens bleek 90% rommel te zijn en had ik in ieder geval een heel duidelijk beeld van waar ik aan moest werken. Succes!

Wil jij leren drummen? Neem dan eens een kijkje bij onze drum cursus. Op Muziekschool.nl vindt je bovendien nog veel meer interessante artikelen.