Kan ik zingen? De eeuwige vraag (en een antwoord!)

Het is een van de meest gestelde vragen in de wereld: kan ik zingen? Een vraag waar vaak een beleefd, maar niet vaak een eerlijk antwoord op komt. Teveel mensen zijn in de val van beleefde familieleden gelopen en hebben zich voor paal gezet bij een talentenjacht op tv. Maar voor hetzelfde geld ben jij de volgende Paul Potts. Daarom kan het geen kwaad om eens te kijken of je kan zingen, toch?

Stap 1: Vind je eigen stembereik

Begin bij de laagste noot die je kan halen en zing de letters C-D-E-F-G, waarbij je de G de hoogste toon maakt die je kunt halen. Dit zal misschien een paar keer verkeerd gaan, maar uiteindelijk ken je je eigen stembereik en kun je de octaven zo indelen dat je probleemloos van C naar G en terug naar C kan zingen. Onthoud deze oefening, want dit is een goede warming-up voor al je zangavonturen!

Stap 2: Vind je “sweet spot”

Wanneer je je eigen bereik in kaart hebt gebracht, kun je veel beter zoeken naar je “sweet spot”. Dit kleine bereik, ook wel tessitura genoemd, is het punt waarop jij het best zingt zonder iets te forceren. De makkelijkste manier om dit te vinden, is bij jezelf nagaan welke nummers je het liefst meezingt/meeblèrt. Zitten deze nummers ongeveer op dezelfde toonhoogte? Dan zal dit geen toeval zijn. De kans is groot dat je deze nummers meezingt omdat je het idee hebt dat je stem het beste klinkt in dit bereik. Jouw tessitura is het punt waarop je het best kan zingen.

Kan ik zingen? Met deze tips kom je er zo achter!

Stap 3: Gebruik de juiste zangtechniek

In een eerdere blogpost hebben wij dit kopje al doorgenomen, dus we zullen de punten hier kort herhalen:

– Controleer of je geen gekke bekken trekt tijdens het zingen
Teveel energie verspillen aan gezichtsuitdrukkingen of lichamelijke bewegingen verbruiken te veel energie en leiden je lichaam af van het zingen.

– Leg je handen op je wangen en zing wat open klanken terwijl je je kaak naar beneden laat vallen
Hierdoor ontspan je je kaken en zul je zien dat het zingen veel vrijer gaat!

– Zorg dat je een goed postuur hebt
Je stem komt uit je longen en je hele lichaam moet recht zijn om er voor te zorgen dat je het maximale eruit haalt.

– Probeer door een rietje te zingen
Hierdoor ervaar je hoe weinig lucht je nodig hebt om goed te kunnen zingen.

– Leg je hand op je buik
Als je goed vanuit je buik zingt, voel je dat direct!

– Probeer met een dichtgeknepen neus te zingen
Klinkt je zang meteen heel nasaal? Dan zing je te veel door je neus. Blijf dit oefenen tot het (bijna) normaal klinkt. Dan zing je door je mond en dat klinkt veel beter!

Stap 4: Test jezelf!

Of het nu met een geluidsopname op je telefoon is, in een karaoke-club of face-to-face met goede vrienden: durf mensen “Kan ik zingen?” te vragen en luister naar hun advies!

Binnenkort nemen we door hoe je je stem kan verbeteren wanneer je het advies van vrienden/familie/mede-karaokefans ontvangen hebt. Tot die tijd kan je je abonneren op onze nieuwsbrief of een kijkje nemen bij onze professionele zanglessen van Aletta! De eerste maand kun je het risicoloos uitproberen voor slechts €1, dus waarom niet?