Voor de gitaar zijn er verschillende speeltechnieken beschikbaar. Een techniek die je zeker niet mag missen is ‘Picking’. Een term die je wellicht al vaak voorbij hebt zien komen en waar je misschien al zelfs gebruik van maakt!

Picking zelf kent echter ook weer vele technieken waardoor de variatie van uitvoering oneindig is, wat deze techniek natuurlijk zo leuk maakt. In deze meerdelige serie benoemen wij daarom zoveel mogelijk Picking technieken, waarmee je weer tal van nieuwe mogelijkheden leert.

Introductie van Picking

Picking is een speciale techniek van aanslaan waarbij je zowel je vingers als een plectrum kan gebruiken. De verschillende Picking technieken horen vaak bij een specifieke muziekstijl en sommige technieken kunnen alleen met de vingers worden uitgevoerd terwijl er voor andere technieken ook een plectrum kan worden ingezet. Welke techniek het beste bij jou past hangt natuurlijk af van de muziekstijl waarvoor je kiest en de ene techniek is moeilijker dan de ander.

Alternate Pickinggitaar picking

Deze techniek wordt veel toegepast in moderne gitaarstijlen en is een techniek waarbij je constant afwisselend aanslaat. Rechtshandige gitaristen maken met hun rechterhand een neergaande en opgaande beweging waarbij meestal een plectrum wordt gebruikt. Je moet als gitarist constant deze flow zien vast te houden, ook als je tijdens een nummer even rust hebt, omdat je timing anders niet meer klopt.

Het grote voordeel is dat je met deze techniek veel noten achter elkaar kunt spelen. Het nadeel is dat deze techniek voor beginners erg moeilijk kan zijn om op te pakken. Bekende gitaristen als Steve Morse en Paul Gilbert staan bekend om deze techniek.

Chicken picking

Voor liefhebbers van Country en Bluegrass muziek is dit een zeer geschikte techniek. De Chicken Picking techniek wordt vanzelf sprekend vooral op een Western gitaar uitgevoerd waarbij je met je wijsvinger of middelvinger de snaar naar buiten trekt. Met je linkerhand (voor rechtshandigen) demp je daarna meteen de noot. Dit geeft een compact geluid en is een techniek die je snel onder de knie kan krijgen.

Cross Picking

Ook deze techniek wordt voornamelijk toegepast bij Bluegrass muziek en wordt voornamelijk uitgevoerd met behulp van een plectrum. Deze techniek wordt ook vaak toegepast op een banjo. In dat geval worden de vingers gebruikt.

Deze techniek wordt voornamelijk gebruikt voor het creëren van een basnoot en wordt meestal gespeeld op drie snaren. De gitarist begint met een down accent (van boven naar beneden slaan), gevold door nog een down accent, gevolgd door een up accent (van beneden naar boven slaan) en tot slot weer een down accent. Dit herhaal je dan continu.

Tony Rice is een bekende gitarist die deze techniek veel toepast.

Downward Picking

picking Deze techniek wordt ook wel omlaag picken genoemd en is ideaal voor fans van heavy-metal muziek.

Bij Downward Picking maak je met een plectrum alleen maar neergaande bewegingen. Je slaat dus van boven naar beneden de snaren aan. Dit is een langzame techniek die vooral veel uithoudingsvermogen vereist en dus vooral geschikt is voor de geoefende gitarist.

Johnny Ramone is een gitarist die deze techniek alleen maar gebruikte.

Dit was deel 1 over Picking en we hopen dat je inmiddels al enthousiast bent geworden over deze uitgebreide speeltechniek. In deel 2 behandelen we de andere Picking technieken.

Op Muziekschool.nl vind je meer interessante technieken over gitaarspelen.