Welkom bij het tweede deel van onze Picking reeks, waar je alles leert over de speeltechniek ‘Picking’. Dat er ontzettend veel picking technieken zijn is inmiddels wel duidelijk. Heb je deel 1 nog niet gelezen, bekijk dan hier welke technieken we hier al hebben behandeld en wij tevens een korte introductie over picking geven. In dit deel gaan we verder in op andere picking technieken. Wie weet zit hier wel jouw favoriet tussen!

Economisch picking

Voor deze techniek wordt er een plectrum gebruikt, waarbij je steeds voor de kortste en makkelijkste route kiest. Het lijkt sterk op alternate picking, waarbij je afwisselend de snaren van boven naar beneden aanslaat. Echter op het moment dat er een verandering van snaar plaatsvindt, kijk je wat de snelste en kortste weg naar die snaar is zonder met je plectrum over die snaar te hoeven. Je maakt op dat moment dus een ‘sweep’. Een bekende gitarist die bekend stond om deze techniek is Frank Gambale.

picking 4Finger picking

Zoals de naam al doet vermoeden, voer je deze picking techniek uit met je vingers. Je creëert een basmelodie door met je duim steeds twee snaren aan te slaan. Met je overige vingers maak je een melodielijn door de hogere snaren aan te slaan.

Deze techniek hoor je voornamelijk terug in Country, blues en volksmuziek. Bekende gitaristen die deze techniek gebruiken zijn Chet Atkins en Tommy Emmanuel.

Flat picking

Dit is een techniek waarbij de gitaar met een plectrum (ook wel de flatpick genoemd) wordt bespeeld. Dit is een typische Bluegrass techniek. Je gebruikt je plectrum om de basnoten te bespelen en je overige vingers gebruik je om de melodie te maken. Bekende bluegrass gitaristen zijn onder andere Doc Watsonk en David Grier.

Hybride picking

Bij deze techniek worden eveneens zowel de plectrum als de vingers gebruikt Deze techniek lijkt daarom ook erg op de Flat picking techniek. De onderste snaren worden hierbij met de plectrum bespeelt en worden de overige snaren met de middelvinger en ringvinger bespeelt. Sommige gitaristen gebruiken daar zelfs nog hun pink bij.

Voor zowel country als bluegrass muziek is deze techniek populair. Gitaristen als Chet Atkins, Albert Lee en Jimmy Page maken of maakten gebruik van Hybride picking.

Tot zover deel 2 van onze picking technieken reeks. In deel 3 en tevens het laatste deel zullen wij de laatste picking technieken behandelen.