Welkom bij deel 3 en tevens het laatste deel van onze picking technieken reeks. In deel 1 en deel 2 zijn er al ontzettend veel picking technieken voorbij gekomen. Wij raden je zeker aan om deze artikelen eerst te lezen als je dit nog niet hebt gedaan.

String Skipping

Vrij vertaald naar het Nederlands betekent dit letterlijk ‘snaar overslaan’. Deze techniek is ideaal voor fans van heavy-metal muziek en is vooral te beluisteren tijdens solo’s. Tijdens een solo probeert de gitarist af te wijken van de traditionele melodie door dus bepaalde snaren over te slaan. Dit geeft een interessant effect.

Dit is echter geen makkelijke techniek, omdat je als gitarist natuurlijk gewend bent om een melodie op een normale manier te spelen waarbij je gewend bent om van de ene snaar naar de volgende te gaan. Bij String skipping liggen de gekozen noten veel verder uit elkaar.

Gitarist die bekend staan om het gebruik van deze techniek zijn onder andere Paul Gilbert en Eric Johnson.

picking 5Sweep picking

Sweep picking is een techniek die alleen op bepaalde momenten tijdens een nummer gebruikt kan worden. Je kan het dus meer beschouwen als een special effect. Het feit dat de gitarist dus moet omschakelen maakt deze techniek een stuk moeilijker om te beheersen.

De gitarist maakt met zijn plectrum eerst een neergaande beweging (een sweep) en maakt daarna dezelfde beweging naar boven. Er worden bij deze techniek dus uitsluitend arpeggio’s gespeeld (Google is je vriend). Dit geeft je muziek een klassiek tintje.

Om Sweep picking echt mooi te laten klinken is het belangrijk dat de gitarist met zijn speelhand de noten na het aanslaan dempt, zodat je vloeiend klinkende noten krijgt. Dit is helaas dus geen techniek voor beginners.

Bekende gitaristen als Yngwie Malmsteen en Frank Gambale staan erom bekend deze techniek tijdens hun spel te gebruiken.

Tremolo Techniek

Voor deze techniek slaat de gitarist dezelfde noot een aantal keren in snel tempo aan. Om verwarring te voorkomen: de Tremolo techniek is niet hetzelfde als de termolo bar op je gitaar.

Ook dit is een moeilijke techniek die uitsluitend met de vingers wordt gespeeld. De gitarist gebruikt zijn duim om een basnoot aan te slaan en gebruikt zijn wijsvinger, middelvinger en ringvinger om achterelkaar de hogere snaren snel aan te slaan. Bij een correcte uitvoering van deze techniek moeten de noten qua aanslag exact hetzelfde klinken. Dit maakt de Tremolo techniek ook zo moeilijk.

Deze techniek wordt met name gebruikt voor klassieke muziek, maar wordt ook middels een plectrum voor elektrische gitaren toegepast.

Hiermee sluiten wij deze picking technieken reeks af en hopen dat één van deze technieken je nieuwe inspiratie heeft gegeven.

Op Muziekschool.nl vind je meer interessante artikelen over gitaar leren spelen.