De vorige keer hebben wij het tijdens rudiments deel 1 gehad over de standaard paradiddle zoals eigenlijk elke drummer deze wel zou moeten kennen. Vandaag zal ik niet te veel praten, maar meer voorbeelden en oefeningen schetsen om de rudiments nog even iets interessanter te houden. Laten we de volgende stap zetten! Mocht u de vorige stap gemist hebben dan kunt u hier het artikel Rudiments deel 1 lezen.

We gaan variëren op de paradiddle, namelijk met de para-paradiddle en de paradiddle-diddle. U merkt het al, creatief als we zijn hebben we niet veel inspiratie als het gaat om het benoemen van onze oefeningen. Hoe dan ook eerst even een recap, de paradiddle:

rudiments

Mooi! Die weten we nog. Volgende: de para-paradiddle:

Rudiments

U ziet al snel, het wordt nu een ander verhaal. Het leuke van deze oefening is dat de handsetting de 2e maat exact omdraait wat u zo nu en dan op het verkeerde been kan zetten. Belangrijk: tik met uw voeten de kwarten mee. Lukt dit? Mooi! Ga dan maar naar de 8sten (off-beat?). Lukt ook zegt u? Begin maar een samba ostinato eronder te spelen met de voeten. Straks meer, eerst: paradiddle-diddle:

Rudiments

Patronen

Tadaa! De paradiddle-diddle. Als u goed kijkt heb ik als het ware alle letters een beetje gegroepeerd om de verschillende patronen als een soort morse code te kunnen herkennen. Natuurlijk moet het als een constante “tatatatatatatata” klinken maar het is helemaal niet raar als u in uw hoofd hoort: “tatatatatata (6) – tatatatatata (6) – tatatata (4)”. Het zijn groepjes die herhalen namelijk. Misschien een idee om een accent op het begin van elk groepje te leggen?

Dit brengt mij meteen op een volgend deel hiervan wat ik graag nog met jullie wil bespreken maar vandaag niet meer uitgebreid aan toe kom! In een notendop: verschuif het accent. Speel alles maar als ghost-notes (gaan we het nog wel over hebben) behalve één enkele noot, en schuif deze steeds een zestiende op. Volgens mij kunnen wij hier allemaal nog wel even mee aan de slag! Good luck!

Op Muziekschool.nl vindt u nog meer leuke en handige artikelen over leren drummen. Bekijk ook eens onze drumlessen.