Lui naar de top: hoe je zonder hard te werken goed leert zingen

We begrijpen heel goed dat dit klinkt als een heel slecht clickbait-artikel. Een of andere super-oplossing waardoor iedereen met minimale moeite kan leren zingen. Dat kan toch helemaal niet? Klopt. De term “lui naar de top” wordt in dit artikel dan ook vooral als geheugensteuntje gebruikt: probeer je niet te overwerken! Lui zijn kan je wel degelijk helpen met het perfectioneren van je zang. Met deze disclaimer achter de rug, introduceer ik u: lui naar de top in de zangwereld!

Het is een bekend gegeven dat je met hard werk alles kunt behalen. Er zijn boeken geschreven over de 10.000 uur-regel (wanneer je 10.000 uur in een vaardigheid stopt, leer je het gegarandeerd aan). Maar over het algemeen zijn de verhalen over “snel”, “makkelijk” en “zonder moeite” een vak aanleren zwaar overdreven of nergens op gebaseerd. Tot nu! Wij hebben drie serieuze tips verzameld waarmee jij jezelf kunt leren om beter te zingen, zonder te veel moeite te doen!

Tip #1: Leer jezelf om gedoseerd te zingen

Het is een veel gemaakte fout in de zang: proberen volume te forceren door je stembanden te overbelasten. Dit heeft meestal een zwaar averechts effect, omdat de stembanden dan zeer snel beschadigen waardoor er eventueel later in het optreden direct al schade kan optreden. Vergelijk het met squats doen in de sportschool. Daarbij is het essentieel om een goede houding aan te houden, omdat een geforceerde, snelle beweging je zwaar kan blesseren. We blijven het zeggen; je stembanden zijn ook spieren. Hier geldt dus dezelfde voorzichtigheid voor.

Tip #2: Laat je stem breken

Wanneer je stem overslaat of breekt tijdens een oefening, betekent dat dat je op je limiet zit. Dit betekent niks anders dan dat je deze limiet gevonden hebt. Geen reden om in te grijpen of te corrigeren. Zie dit niet als iets negatiefs, maar eerder als iets positiefs! Met behulp van deze kennis kan je voorzichtig rondom je limiet gaan werken om je stembanden te trainen op of zelfs over je limiet te werken, waardoor je limiet verschuift en jij een groter vocaal bereik kweekt!

Tip #3: Het is maar een spelletje

Door zingen als een leuke activiteit te benaderen, kun je ook meer experimenteren met je stem en nieuwe bereiken en patronen binnen je eigen stem ontdekken. Bedenk je maar zo: je kan met je stem ook een jamsessie beginnen. Daarnaast kan het af en toe ontspannen met je stem spelen lengte van je zangcarrière grandioos vergroten. Door op een ontspannen actieve manier met je stem te herstellen, weet jij zeker dat je jouw stembanden niet overbelast en dat je nog jarenlang (lui) van je stem mag genieten!

Met deze tips kun jij nog jaren van je stem genieten en weet je zeker dat je niks overbelast. Hét geheim om lui naar de top te gaan! Wil je meer van dit soort tips en technieken ontvangen? Abonneer je op onze zangnieuwsbrief en ontvang elke week twee blogs in je mailbox! Als extraatje ontvang je dan van ons een gratis proefpakket, met onder andere 10 gratis proeflessen en tips om pijn, overbelasting en overtrainen te voorkomen! Bevallen de lessen? Dan kun je voor slechts €1,- voor 30 dagen les nemen, zonder ergens aan vast te zitten! Daarna ben je al voor €9,95/maand lid en ontvang je professionele begeleiding van onze zangcoach Aletta.