Open gitaar akkoorden geven beginners een vlotte start

Wanneer je begint met gitaar spelen, zou je het liefst gelijk al je favoriete liedjes ten gehore brengen. Dit vergt echter veel oefentijd, lesuren en discipline om zover te komen. Tijdens gitaarles krijg je als beginner al snel te maken met gitaar akkoorden en vormt dit de basis om muziek op je gitaar te kunnen maken. Er is echter goed nieuws voor beginners, want met open gitaar akkoorden kun je al vrij snel diverse liedjes en muziek op je gitaar spelen, zonder eerst wekenlang te moeten oefenen.

Wat zijn open gitaar akkoorden?

Mocht je hiermee nog niet helemaal bekend zijn, dan verwijzen we je graag naar onze uitleg over gitaar akkoorden in het algemeen.

Het idee van open gitaar akkoorden is dat je met een minimaal aantal gitaar akkoorden toch uiteenlopende deuntjes en muziek kunt maken. Dit maakt gitaar spelen voor beginners al meteen een stuk leuker!

Deze akkoorden speel je op de eerste drie tot vijf posities van de gitaarhals. Deze posities worden ook wel vakjes of frets genoemd. Wanneer je met open gitaar akkoorden speelt gebruik je echter niet alle snaren. Je laat deze snaren dus ‘open’ en vandaar de benaming. Op welke snaren je tijdens het spelen geen vinger plaats, hangt natuurlijk af van welk akkoord je speelt.

Hieronder hebben wij een overzicht geplaatst van alle open gitaar akkoorden die iedere beginner meekrijgt. Als je deze open akkoorden uit je hoofd leert, heb je al een aardige speellijst voor op je gitaar.

Open gitaar akkoorden

Open gitaar akkoorden zijn slechts het begin

Het grote voordeel van open gitaar akkoorden is dat je als beginnend gitarist al snel een leuk deuntje weg speelt op je gitaar.

Toch willen wij ook benadrukken dat alleen open akkoorden spelen ook beperkingen met zich meebrengt. Zo is het in principe niet mogelijk om F en B akkoorden te spelen met deze stemming. Als je echt serieus gitaar wilt leren spelen, is het belangrijk om uiteindelijk alle akkoorden goed te beheersen.

De open akkoorden geven een leuk handvat om mee te beginnen, maar wij raden je zeker aan om je vaardigheden daarna verder te ontwikkelen!

Je gitaarklanken delen met publiek

Om ook open gitaar akkoorden goed te kunnen beheersen moet je natuurlijk eerst nog wel oefenen met het aanslaan van de snaren en bepalen hoe je de vingers goed neerzet. Ook is het belangrijk om je instrument te leren kennen.

Het is natuurlijk ontzettend leuk als je de gitaar al snel kunt meenemen op vakantie of naar een feestje, om daar je kunsten te delen met publiek. Dit is door open akkoorden ook voor beginners al snel mogelijk.

Wil je meer weten over gitaar spelen? Lees dan ook eens onze andere artikelen op Muziekschool.nl of bekijk onze eigen gitaar lessen voor zowel beginners als gevorderden.