Laten we eerlijk zijn, na dagen, weken en misschien wel maanden snappen we wel eens hoe we een paradiddle moeten spelen. We zijn ondertussen zat van al die “droge” oefeningen en willen het allemaal wat muzikaler en spannender maken. Maar hoe?!

Tip: gebruik een ostinato (letterlijk: een kort herhalend patroon in een of meerdere instrumenten). Misschien dat u deze vaker gehoord heeft, maar begin eens bij een bossa/samba ostinato met de voetjes. Hoe gaat deze? Zo:

Ostinato

Herhalen, herhalen

En dan uiteraard eindeloos herhalen. Dit is niet alleen goed voor uw voetjes, maar ook fijn om rudiments overheen te spelen voor de onafhankelijkheid en dodelijke precisie. U moet er nu voor zorgen dat elke hi-hat en kick onder een bepaalde klap van de handen komt. In kwarten is dat niet zo’n probleem. In achtsten red u dit ook en zestienden zult u misschien zo weg spelen. Maar wat nu als we eens para-paradiddles gaan spelen in triolen? Inderdaad. Het wordt opeens een ander verhaal.

Ostinato Deze ostinato’s zijn er bijna eindeloos en kunnen zover gaan als dat u zelf wilt. Ik raad u zeer zeker aan hiermee te gaan experimenteren! En het leuke is, u kunt het zo moeilijk maken als dat u wilt en nodig heeft! U kunt deze zelf maken door simpelweg voordat u de rudiments speelt te denken: “in welk bedje ga ik ze vandaag stoppen?”. Doe dit. Verzin maar een patroon voor de voeten en herhaal dit zonder dat de rudiments er onder gaan lijden. Andersom raad ik overigens ook aan, een vast patroon in de handen en de melodie met de voeten spelen.

Ik ken weinig drummers (en andere instrumentalisten) die droge oefeningen leuk vinden. Eigenlijk is het belangrijkste punt in dit verhaal ook om het spannend te houden. Houd het interessant, houd het leuk. Op die manier zult u naar uw gevoel in ieder geval sneller een betere drummer worden simpelweg omdat het leuk blijft! Succes!

Meer handige tips en technieken vind je op Muziekschool.nl.  Neem ook zeker even een kijkje bij onze drum cursus!