Je hebt net een piano aangeschaft… Maar dan begint het pas. Je moet er natuurlijk wel achter kunnen zitten en kunnen zien wat je aan het spelen bent! In dit blog een overzicht van de meest voorkomende piano accessoires!

De pianokruk

Een pianokruk is speciaal ontworpen om door pianisten te gebruiken wanneer zij achter de piano zitten. Naast een pianokruk kun je ook kiezen voor een pianobank of –stoel. Ideaal aan de pianokruk is dat deze in hoogte verstelbaar is. En heeft vaak ook nog een opberg vak voor bijvoorbeeld je bladmuziek.

pianokruk piano accessoires

Niet geheel onbelangrijk is je houding tijdens het pianospelen. Hier hebben we het in een eerdere blog ook al over gehad. Als je de pianobank of kruk op de juiste hoogte afstelt kun je nek en rug klachten voorkomen.

Welke soorten pianokrukken bestaan er?

  • Pianobank: een pianobank heeft een vierkant zitvlak (meestal van leer) met daaronder vier poten. Een pianobank beschikt niet over een rugleuning, maar is wel geschikt voor een dubbelspel (quatre-mains). Aan beide kanten van de pianobank zitten vaak knoppen waarmee de pianist de hoogte van de pianobank kan verstellen.
  • Draaipoot kruk: het zitvlak is in dit geval rond en is bevestigd op een grote schroef. Door te draaien kan de hoogte worden versteld.
  • Beethovenstoel: deze pianostoel is vernoemd naar de pianist ‘Ludwig van Beethoven’. In tegenstelling tot de pianokruk en –bank heeft een pianostoel gewoon een rugleuning. Daarnaast kan een pianostoel ook gewoon in hoogte worden versteld.

De pianolamp

Wanneer je als pianist gebruik maakt van bladmuziek, dan is voldoende verlichting geen overbodige luxe. In dit geval kun je kiezen voor een pianolamp. Daarnaast vinden veel pianisten een piano lampje ook handig om de piano toetsen goed te kunnen zien.

pianolamp piano accessoires

Bij het kopen van een pianolamp is het verstandig om te kiezen voor een duurzaam exemplaar. Je gebruikt een pianolamp namelijk veel vaker dan je denkt. Ook is het belangrijk om te letten op de soort lamp (LED of Halogeen) en de lengte van de arm.

Metronoom

metronoom pianoa accessoires

Een metronoom is een ontzettend handige piano accessoire. Het is namelijk een elektrisch (soms opwindbaar) apparaatje, welke de maat aangeeft. Dit gebeurt aan de hand van tikjes, waardoor de pianist in ritme kan spelen.

Overige piano accessoires

Hieronder worden nog kort de overige piano accessoires beschreven. Ook deze accessoires zijn net als de voorgaande niet onmisbaar voor goed akoestisch piano gebruik.

  • Schoonmaakmiddelen speciaal voor de piano.
  • Silent piano systeem, voor pianospel met hoofdtelefoon.
  • Piano sokkels voor onder de piano poten (vilt of kunststof doppen).

Heb je vragen over piano accessoires? Laat het ons dan weten in een reactie hieronder en wij geven antwoord op je vraag. Zou je graag meer van dit soort (gast)blogs lezen? Wij sturen er elke zondag twee rond. Klik hier om mee te profiteren. Ohja, als bedankje voor je inschrijving krijg je van ons meteen tien pianolessen. Voor niks. Vind je de lessen leuk? Dan kun je je ook inschrijven voor de lessen. De eerste maand kost je maar €1,- en kun je elk moment stopzetten, zonder kleine lettertjes.